Scheepseigenaren nog niet hersteld van ondergang Hanjin

Chartermarkt

Scheepseigenaren Danaos en Seaspan hebben nog steeds last van het plotse faillissement van Hanjin, dat voor een flinke inkomstenderving heeft gezorgd.

Danaos heeft in de eerste negen maanden van 2017 zijn omzet met 13% zien dalen tot 337,5 miljoen dollar, terwijl de nettowinst met bijna een kwart daalde tot 60 miljoen dollar. In het afgelopen kwartaal wist de scheepseigenaar zijn resultaten wel te verbeteren ten opzichte van datzelfde kwartaal vorig jaar waarin Hanjin surseance aanvroeg. Het nettoverlies van 8,4 miljoen dollar werd omgezet in een winst van 22,4 miljoen, mede doordat schepen die toen aan Hanjin waren verhuurd nu weer geld in het laatje brachten.

CEO John Coustas van Danaos zegt in een toelichting op de cijfers dat de rederij als gevolg van het Hanjin-faillissement meerdere financiële convenanten heeft geschonden. Het bedrijf is in gesprek met crediteuren om alle in 2018 aflopende leningen te herfinancieren. Ook verlaging van de schulden is daarin een onderwerp. Danaos benadrukt dat het een positieve cashflow genereert en wel in staat is om zijn huidige operationele kosten en aflossingen van andere leningen te voldoen.

Danaos verhuurt containerschepen aan onder andere Maersk, CMA CGM, Yang Ming en Hyundai. In 2015 was Hanjin goed voor 17% van de omzet van de rederij. De scheepseigenaar werd ook negatief beïnvloed door de reorganisatie van Hyundai dat een verlaging van de chartertarieven nodig had om te overleven. In 2015 was Hyundai de grootste klant van Danaos en goed voor 28% van de omzet.

Ook Seaspan’s financiële prestaties vallen tegen in vergelijking met vorig jaar. De omzet viel over de eerste negen maanden van dit jaar 7,2% lager uit dan in 2016 en kwam uit op 617 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat (ebitda) viel 18,5% lager uit en bedroeg 398 miljoen dollar. Netto ging Seaspan er wel op vooruit. Het verlies van 140 miljoen dollar, geheel afkomstig uit het derde kwartaal waarin Hanjin ten onder ging, is dit jaar weer omgezet in een winst van 116 miljoen dollar.

Seaspan is met een omgerekende vordering van 37 miljoen euro aan misgelopen charterinkomsten de grootste schuldeiser van Hanjin. Danaos volgt op een tweede plek met een vordering van 32 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Scheepseigenaren nog niet hersteld van ondergang Hanjin | NT

Scheepseigenaren nog niet hersteld van ondergang Hanjin

Chartermarkt

Scheepseigenaren Danaos en Seaspan hebben nog steeds last van het plotse faillissement van Hanjin, dat voor een flinke inkomstenderving heeft gezorgd.

Danaos heeft in de eerste negen maanden van 2017 zijn omzet met 13% zien dalen tot 337,5 miljoen dollar, terwijl de nettowinst met bijna een kwart daalde tot 60 miljoen dollar. In het afgelopen kwartaal wist de scheepseigenaar zijn resultaten wel te verbeteren ten opzichte van datzelfde kwartaal vorig jaar waarin Hanjin surseance aanvroeg. Het nettoverlies van 8,4 miljoen dollar werd omgezet in een winst van 22,4 miljoen, mede doordat schepen die toen aan Hanjin waren verhuurd nu weer geld in het laatje brachten.

CEO John Coustas van Danaos zegt in een toelichting op de cijfers dat de rederij als gevolg van het Hanjin-faillissement meerdere financiële convenanten heeft geschonden. Het bedrijf is in gesprek met crediteuren om alle in 2018 aflopende leningen te herfinancieren. Ook verlaging van de schulden is daarin een onderwerp. Danaos benadrukt dat het een positieve cashflow genereert en wel in staat is om zijn huidige operationele kosten en aflossingen van andere leningen te voldoen.

Danaos verhuurt containerschepen aan onder andere Maersk, CMA CGM, Yang Ming en Hyundai. In 2015 was Hanjin goed voor 17% van de omzet van de rederij. De scheepseigenaar werd ook negatief beïnvloed door de reorganisatie van Hyundai dat een verlaging van de chartertarieven nodig had om te overleven. In 2015 was Hyundai de grootste klant van Danaos en goed voor 28% van de omzet.

Ook Seaspan’s financiële prestaties vallen tegen in vergelijking met vorig jaar. De omzet viel over de eerste negen maanden van dit jaar 7,2% lager uit dan in 2016 en kwam uit op 617 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat (ebitda) viel 18,5% lager uit en bedroeg 398 miljoen dollar. Netto ging Seaspan er wel op vooruit. Het verlies van 140 miljoen dollar, geheel afkomstig uit het derde kwartaal waarin Hanjin ten onder ging, is dit jaar weer omgezet in een winst van 116 miljoen dollar.

Seaspan is met een omgerekende vordering van 37 miljoen euro aan misgelopen charterinkomsten de grootste schuldeiser van Hanjin. Danaos volgt op een tweede plek met een vordering van 32 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement