Gent juicht: meer dan 30 miljoen ton

Overslag

De haven van Gent, die op het punt staat te fuseren met Zeeland Seaports, slaat dit jaar vrijwel zeker voor het eerst meer dan dertig miljoen ton in en uit zeeschepen over.

Havenschepen Mathias De Clercq en algemeen directeur Daan Schalck van Havenbedrijf Gent stuurden gisteren beide juichende tweets de wereld in. De eerste: ‘In @HavenGent gaan we voor 2017 de recordcijfers van 2016 verbreken!’ Schalck: ‘In @HavenGent zijn vandaag al meer goederen behandeld dan in het recordjaar 2016. Uitkijken naar nieuw jaarrecord!’

Dat laatste betekent dat de Arteveldehaven nu al meer dan de 29,1 miljoen ton van 2016 heeft afgehandeld en dus nog ruim een maand heeft om de grens van dertig miljoen te passeren. Het betekent ook dat de haven na een sterk 2016 opnieuw een bijzonder goed jaar beleeft en meer dan waarschijnlijk ruim boven die dertig miljoen ton eindigt.

Vorig jaar nam de zeevaartoverslag al met ruim 10% toe en in de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg de groei zelfs 13,4% tot 24,4 miljoen ton. Dat was onder meer te danken aan een stijging van het ro/ro-vervoer door de inzet van een vierde schip door de Deense rederij DFDS. Ook de overslag van steenkool en meststoffen zit stevig in de lift.

Procentueel laat de Belgische haven de concurrentie daarmee ver achter zich. Zeeland Seaports boekte vorig jaar een plusje van een half procent en kwam uit op ruim 33 miljoen ton. In de Rotterdamse haven groeide de overslag in de eerste negen maanden van dit jaar met 2% tot 352 miljoen ton. Antwerpen pluste met 3,3% en verwerkte 167,1 miljoen ton. Hamburg verloor een half procent en kwam uit op 104,2 miljoen ton.

Amsterdam, inclusief de Noordzeekanaalhavens IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad, blijft met een toename van 7,3% tot 51,9 miljoen ton in de eerste helft van het jaar nog het meest in de buurt van de Gentse groei.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Gent juicht: meer dan 30 miljoen ton | NT

Gent juicht: meer dan 30 miljoen ton

Overslag

De haven van Gent, die op het punt staat te fuseren met Zeeland Seaports, slaat dit jaar vrijwel zeker voor het eerst meer dan dertig miljoen ton in en uit zeeschepen over.

Havenschepen Mathias De Clercq en algemeen directeur Daan Schalck van Havenbedrijf Gent stuurden gisteren beide juichende tweets de wereld in. De eerste: ‘In @HavenGent gaan we voor 2017 de recordcijfers van 2016 verbreken!’ Schalck: ‘In @HavenGent zijn vandaag al meer goederen behandeld dan in het recordjaar 2016. Uitkijken naar nieuw jaarrecord!’

Dat laatste betekent dat de Arteveldehaven nu al meer dan de 29,1 miljoen ton van 2016 heeft afgehandeld en dus nog ruim een maand heeft om de grens van dertig miljoen te passeren. Het betekent ook dat de haven na een sterk 2016 opnieuw een bijzonder goed jaar beleeft en meer dan waarschijnlijk ruim boven die dertig miljoen ton eindigt.

Vorig jaar nam de zeevaartoverslag al met ruim 10% toe en in de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg de groei zelfs 13,4% tot 24,4 miljoen ton. Dat was onder meer te danken aan een stijging van het ro/ro-vervoer door de inzet van een vierde schip door de Deense rederij DFDS. Ook de overslag van steenkool en meststoffen zit stevig in de lift.

Procentueel laat de Belgische haven de concurrentie daarmee ver achter zich. Zeeland Seaports boekte vorig jaar een plusje van een half procent en kwam uit op ruim 33 miljoen ton. In de Rotterdamse haven groeide de overslag in de eerste negen maanden van dit jaar met 2% tot 352 miljoen ton. Antwerpen pluste met 3,3% en verwerkte 167,1 miljoen ton. Hamburg verloor een half procent en kwam uit op 104,2 miljoen ton.

Amsterdam, inclusief de Noordzeekanaalhavens IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad, blijft met een toename van 7,3% tot 51,9 miljoen ton in de eerste helft van het jaar nog het meest in de buurt van de Gentse groei.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement