Werd er vorig jaar vanuit Rotterdam nog jaloers naar Antwerpen gekeken, waar de containeroverslag met 4% groei terwijl de Maashaven het met een magere 1,2% moest doen, dit jaar zijn de rollen omgedraaid, blijkt uit voorlopige jaarcijfers..

De aantrekkende economie in combinatie met de opening van de Tweede Maasvlakte heeft geleid tot een containergroei van 10%. Ook andere goederenstromen zoals breakbulk zitten flink in de lift. De overslag van stukgoederen, waarin zowel het conventionele stukgoed als de ro/ro-goederen zijn meegenomen, groeide in totaal met 7%. Onder andere door de sterke export richting Groot-Brittannië.

De overslag van nat massagoed is met 4% gedaald, vanwege een sterke terugloop in de overslag van olieproducten. Die kromp met 10%. De overslag van ruwe olie steeg wel, namelijk met 2%.

Ook de overslag van kolen is flink teruggelopen. Die daalde met 7%. In totaal daalt de overslag van droge bulkgoederen, waar verder onder andere erts, schroot en agribulk in vallen, met 1%. Vorig jaar daalde de overslag van deze goederengroep nog met 6,2%.

Volgens directeur Allard Castelein staat de haven voor twee grote uitdagingen: de energietransitie en digitalisering. Tijdens de Dag van de Haven in het Nieuwe Luxor theater zei de topman de CO2-uitstoot in het havengebied, die goed is voor 20% van het Nederlandse totaal, te willen aanpakken middels afvang en opslag van het broeikasgas en niet van plan te zijn op korte termijn de overslag van kolen en aardolie snel terug te brengen.

Hij benadrukte ook dat Rotterdam een goede uitgangspositie heeft voor de toekomst, maar dat samenwerken – en dus ook bijvoorbeeld data delen – belangrijker dan ooit is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement