Iraanse tanker ‘Sanchi’ kan nog maand branden

Ongeval

De brand op de Iraanse tanker ‘Sanchi’ kan nog een maand blijven woeden. Dat zegt een vertegenwoordiger van de Zuid-Koreaanse regering tegen persbureau Reuters.

LAATSTE NIEUWS: Laatste nieuws: Explosie op olietanker ‘Sanchi’

‘Gelet op eerdere ongevallen met olietankers geloven we dat de brand twee weken tot een maand kan blijven woeden’, zegt Park Sung-Dong. ‘Waar we ons zorgen over maken is dat de bunkerbrandstof het water zal verontreinigen als het schip zinkt.’

De Iraanse tanker ‘Sanchi’, die gerund wordt door Iran’s grootste tankerrederij National Iranian Tanker Company (NITC), drijft al brandend rond op de Oost-Chinese Zee, sinds het schip op zaterdag 6 januari in aanvaring kwam met de bulkcarrier ‘CF Crystal’. Van de 32-koppige bemanning worden 31 opvarenden nog steeds vermist, één lichaam is door reddingsdiensten geborgen. De zoektocht naar de vermiste opvarenden wordt gehinderd door het slechte weer ter plaatse. De 21 opvarenden van de bulkcarrier bleven ongedeerd en zijn met een helikopter van boord gehaald. Van de 32 opvarenden zijn er dertig afkomstig uit Iran, de twee anderen komen uit Bangladesh, onder wie de gevonden dode.

De tanker is beladen met 136.000 ton condensaat, een lichte en zeer ontvlambare vorm van ruwe olie die reageert op zeewater. Volgens Zuid-Koreaanse overheidsvertegenwoordigers vloog de tanker daardoor direct tijdens impact in brand.

Chinese autoriteiten meldden dinsdag dat er nog geen grote olielekkages zijn gevonden en dat het condensaat zo snel verbrand en verdampt dat het weinig residu zou achterlaten binnen vijf uur na lekkage, minder dan 1%.

Een mogelijke milieuramp is daarmee niet uitgesloten. Het condensaat is vluchtig wanneer het in aanraking komt met lucht of water en overheden zijn bezorgd dat het schip zal exploderen en zinken, waardoor er bunkerbrandstof in zee kan lekken. Naast China nemen ook Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan deel aan de reddingsoperaties.

De ‘Sanchi’ en ‘CF Crystal’ kwamen om nog onbekende reden in aanvaring op de Oost-Chinese Zee, zo’n 160 zeemijl voor de kust van Sjanghai. De ‘Sanchi’ was vanuit Iran op weg naar Zuid-Korea, terwijl de ‘CF Crystal’ een lading graan vervoerde van de VS naar China. De boeg van de ‘CF Crystal’ is ernstig beschadig, wat erop wijst dat de bulkcarrier de tanker heeft geramd, maar kon onder begeleiding doorvaren naar een ankerplaats bij Zoushan, waar het schip verder wordt geïnspecteerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Iraanse tanker ‘Sanchi’ kan nog maand branden | NT

Iraanse tanker ‘Sanchi’ kan nog maand branden

Ongeval

De brand op de Iraanse tanker ‘Sanchi’ kan nog een maand blijven woeden. Dat zegt een vertegenwoordiger van de Zuid-Koreaanse regering tegen persbureau Reuters.

LAATSTE NIEUWS: Laatste nieuws: Explosie op olietanker ‘Sanchi’

‘Gelet op eerdere ongevallen met olietankers geloven we dat de brand twee weken tot een maand kan blijven woeden’, zegt Park Sung-Dong. ‘Waar we ons zorgen over maken is dat de bunkerbrandstof het water zal verontreinigen als het schip zinkt.’

De Iraanse tanker ‘Sanchi’, die gerund wordt door Iran’s grootste tankerrederij National Iranian Tanker Company (NITC), drijft al brandend rond op de Oost-Chinese Zee, sinds het schip op zaterdag 6 januari in aanvaring kwam met de bulkcarrier ‘CF Crystal’. Van de 32-koppige bemanning worden 31 opvarenden nog steeds vermist, één lichaam is door reddingsdiensten geborgen. De zoektocht naar de vermiste opvarenden wordt gehinderd door het slechte weer ter plaatse. De 21 opvarenden van de bulkcarrier bleven ongedeerd en zijn met een helikopter van boord gehaald. Van de 32 opvarenden zijn er dertig afkomstig uit Iran, de twee anderen komen uit Bangladesh, onder wie de gevonden dode.

De tanker is beladen met 136.000 ton condensaat, een lichte en zeer ontvlambare vorm van ruwe olie die reageert op zeewater. Volgens Zuid-Koreaanse overheidsvertegenwoordigers vloog de tanker daardoor direct tijdens impact in brand.

Chinese autoriteiten meldden dinsdag dat er nog geen grote olielekkages zijn gevonden en dat het condensaat zo snel verbrand en verdampt dat het weinig residu zou achterlaten binnen vijf uur na lekkage, minder dan 1%.

Een mogelijke milieuramp is daarmee niet uitgesloten. Het condensaat is vluchtig wanneer het in aanraking komt met lucht of water en overheden zijn bezorgd dat het schip zal exploderen en zinken, waardoor er bunkerbrandstof in zee kan lekken. Naast China nemen ook Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan deel aan de reddingsoperaties.

De ‘Sanchi’ en ‘CF Crystal’ kwamen om nog onbekende reden in aanvaring op de Oost-Chinese Zee, zo’n 160 zeemijl voor de kust van Sjanghai. De ‘Sanchi’ was vanuit Iran op weg naar Zuid-Korea, terwijl de ‘CF Crystal’ een lading graan vervoerde van de VS naar China. De boeg van de ‘CF Crystal’ is ernstig beschadig, wat erop wijst dat de bulkcarrier de tanker heeft geramd, maar kon onder begeleiding doorvaren naar een ankerplaats bij Zoushan, waar het schip verder wordt geïnspecteerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement