Piraterij neemt af, Somalische wateren juist gevaarlijker

Veiligheid

Het aantal meldingen van piraterij nam wereldwijd af vorig jaar. Het aantal incidenten rondom Somalië nam echter fors toe. Dat blijkt uit cijfers van het International Maritime Bureau (IMB).

In 2017 werden 180 piraterij-incidenten gemeld, tegenover 191 het jaar ervoor. Daarmee is het piratenprobleem op het laagste niveau gekomen sinds jaren.

Dat is echter geen reden tot juichen. Belangrijk probleemgebied Somalië zag juist een toename van het aantal incidenten. Vorig jaar werden negen gevallen van zeeroverij geregistreerd, tegenover twee het jaar ervoor. ‘Dit laat zien dat Somalische piraten nog steeds in staat zijn en de bedoeling hebben om aanvallen uit te voeren op vrachtschepen die honderden mijlen uit de kust varen’, aldus IMB-directeur Pottengal Mukundan tegen Port Technology.

Andere probleemgebieden zijn onder meer de Golf van Guinee (bij Nigeria), Indonesië en de Filippijnen. In totaal kwamen in 136 gevallen de zeerovers aan boord van het schip. In 22 gevallen werd dit wel geprobeerd, maar was de poging niet succesvol. Daarnaast werden zestien schepen aangevallen en zes gekidnapt.

Bij vijftien verschillende incidenten werden in totaal 91 bemanningsleden gegijzeld, terwijl bij dertien andere incidenten 75 man werd gekidnapt. Drie bemanningsleden werden vorig jaar gedood tijdens aanvallen van piraten en zes raakten er gewond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Piraterij neemt af, Somalische wateren juist gevaarlijker | NT

Piraterij neemt af, Somalische wateren juist gevaarlijker

Veiligheid

Het aantal meldingen van piraterij nam wereldwijd af vorig jaar. Het aantal incidenten rondom Somalië nam echter fors toe. Dat blijkt uit cijfers van het International Maritime Bureau (IMB).

In 2017 werden 180 piraterij-incidenten gemeld, tegenover 191 het jaar ervoor. Daarmee is het piratenprobleem op het laagste niveau gekomen sinds jaren.

Dat is echter geen reden tot juichen. Belangrijk probleemgebied Somalië zag juist een toename van het aantal incidenten. Vorig jaar werden negen gevallen van zeeroverij geregistreerd, tegenover twee het jaar ervoor. ‘Dit laat zien dat Somalische piraten nog steeds in staat zijn en de bedoeling hebben om aanvallen uit te voeren op vrachtschepen die honderden mijlen uit de kust varen’, aldus IMB-directeur Pottengal Mukundan tegen Port Technology.

Andere probleemgebieden zijn onder meer de Golf van Guinee (bij Nigeria), Indonesië en de Filippijnen. In totaal kwamen in 136 gevallen de zeerovers aan boord van het schip. In 22 gevallen werd dit wel geprobeerd, maar was de poging niet succesvol. Daarnaast werden zestien schepen aangevallen en zes gekidnapt.

Bij vijftien verschillende incidenten werden in totaal 91 bemanningsleden gegijzeld, terwijl bij dertien andere incidenten 75 man werd gekidnapt. Drie bemanningsleden werden vorig jaar gedood tijdens aanvallen van piraten en zes raakten er gewond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement