Het 25 meter lange schip heeft zowel een conventionele diesel voortstuwingsinstallatie, maar kan ook dieselelektrisch aangedreven varen. De havenbeheerder verwacht dat de nieuweling 40% minder diesel verbruikt dan de bestaande patrouillevaartuigen.

Dat is mede te danken aan de nieuw ontworpen aluminium romp, die onder water is voorzien van een vleugelprofiel. Die zorgt voor een beduidend lagere weerstand, waardoor het vaartuig ook minder hoge boeg- en hekgolven opwekt. Het ontwerp is erop gebaseerd dat die maximaal 29 centimeter hoog zijn.

Volgens havenmeester René de Vries komt de brandstofbesparing overeen met het energieverbruik van 65 huishoudens. De komende tijd zullen allerlei innovaties van de ‘RPA 8’ ook worden toegepast op vijf bestaande patrouillevaartuigen. Twee daarvan worden ook voorzien van hybride aandrijving.