Maersk voorspelt ‘robuuste’ groei Noord-Amerikaanse handel

Economie

Maersk Line voorspelt voor dit jaar een aanhoudende groei voor de markt van de containertransport in de VS en Canada. Dat staat in het handelsrapport van de Deense rederij over deze regio.

Het bedrijf baseert de voorspelling op de verwachte toename van de wereldwijde handel en Amerikaanse consumentenbestedingen, en de ondertekening van aanvullende vrijhandelsovereenkomsten in Canada.

Volgens het eerste Noord-Amerikaanse handelsrapport, dat donderdag werd vrijgegeven, schat Maersk dat de totale Amerikaanse import en export in 2018 tussen de 2 en 4% zal groeien en de totale Canadese handel minstens een toename van 7% zal laten zien. Maersk voorspelt bovendien dat de wereldwijde handelsvolumes dit jaar meer dan 3% gaan stijgen.

‘Voor de VS zal winst worden behaald in de sectoren detailhandel, chemie, consumentenelektronica en granen’, zegt Maersk in het rapport. ‘Wel hebben de VS te maken met een vrachtwagencrisis en een verouderde spoorweginfrastructuur. Ook de terminalconcurrentie blijft achter ten opzichte van andere landen en de digitale transformatie zet de manier waarop de VS handel drijven onder druk – om nog te zwijgen van de bunkerbrandstofstijgingen en terminalcongesties.’

De vooruitzichten voor Canada zijn positiever. Maersk meent dat zich hier een van de snelst groeiende markten op het gebied van containervervoer in Noord- en Zuid-Amerika gaat ontwikkelen.

Het rapport, waarin gegevens verwerkt van analisten voor de scheepvaartindustrie, IHS Markit en Container Trade Statistics, evenals interne gegevens van Maersk Line, portaaldienst van de haventerminal APM Terminals en expeditie-tak Damco, noteert dat de maritieme containervolumes van en naar de VS in 2017 groeide met 4,7% naar 35,04 miljoen teu. De Amerikaanse import steeg vorig jaar met 6,8% tot 22,06 miljoen teu, terwijl de export lichtjes omhoogging met 1% tot 11,98 miljoen teu. Het Canadese aandeel groeide met 6,9% vorig jaar tot 3,99 miljoen teu – 1,89 miljoen export teu (10,2% hoger dan in 2016) en 2,12 miljoen import teu (een stijging van 3,49%).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Maersk voorspelt ‘robuuste’ groei Noord-Amerikaanse handel | NT

Maersk voorspelt ‘robuuste’ groei Noord-Amerikaanse handel

Economie

Maersk Line voorspelt voor dit jaar een aanhoudende groei voor de markt van de containertransport in de VS en Canada. Dat staat in het handelsrapport van de Deense rederij over deze regio.

Het bedrijf baseert de voorspelling op de verwachte toename van de wereldwijde handel en Amerikaanse consumentenbestedingen, en de ondertekening van aanvullende vrijhandelsovereenkomsten in Canada.

Volgens het eerste Noord-Amerikaanse handelsrapport, dat donderdag werd vrijgegeven, schat Maersk dat de totale Amerikaanse import en export in 2018 tussen de 2 en 4% zal groeien en de totale Canadese handel minstens een toename van 7% zal laten zien. Maersk voorspelt bovendien dat de wereldwijde handelsvolumes dit jaar meer dan 3% gaan stijgen.

‘Voor de VS zal winst worden behaald in de sectoren detailhandel, chemie, consumentenelektronica en granen’, zegt Maersk in het rapport. ‘Wel hebben de VS te maken met een vrachtwagencrisis en een verouderde spoorweginfrastructuur. Ook de terminalconcurrentie blijft achter ten opzichte van andere landen en de digitale transformatie zet de manier waarop de VS handel drijven onder druk – om nog te zwijgen van de bunkerbrandstofstijgingen en terminalcongesties.’

De vooruitzichten voor Canada zijn positiever. Maersk meent dat zich hier een van de snelst groeiende markten op het gebied van containervervoer in Noord- en Zuid-Amerika gaat ontwikkelen.

Het rapport, waarin gegevens verwerkt van analisten voor de scheepvaartindustrie, IHS Markit en Container Trade Statistics, evenals interne gegevens van Maersk Line, portaaldienst van de haventerminal APM Terminals en expeditie-tak Damco, noteert dat de maritieme containervolumes van en naar de VS in 2017 groeide met 4,7% naar 35,04 miljoen teu. De Amerikaanse import steeg vorig jaar met 6,8% tot 22,06 miljoen teu, terwijl de export lichtjes omhoogging met 1% tot 11,98 miljoen teu. Het Canadese aandeel groeide met 6,9% vorig jaar tot 3,99 miljoen teu – 1,89 miljoen export teu (10,2% hoger dan in 2016) en 2,12 miljoen import teu (een stijging van 3,49%).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement