56 schepen en bedrijven zijn al op een zwarte lijst terecht gekomen. Het gaat om Noord-Koreaanse bedrijven, maar ook om Chinese, Singaporese en Panamese rederijen en schepen die varen onder vlag van de Marshall Islands. De ministeries van Financiën, Buitenlandse Zaken en de US Coast Guard waarschuwen dat alle personen of bedrijven die direct of indirect Noord-Koreaanse handel van goederen faciliteren het risico lopen op ‘significante sancties’. Het gaat daarbij in ieder geval om handelsverboden met de Verenigde Staten, en in sommige gevallen ook met leden van de Verenigde Naties, en geldboetes van tweemaal de waarde van de onderliggende transactie of 289.238 Amerikaanse dollar per illegale transactie.
‘Het Ministerie van Financiën zal alle wegen die Noord-Korea gebruikt om handelssancties te ontwijken op agressieve wijze aanpakken, inclusief het bannen van schepen, rederijen en andere entiteiten die werken in het belang van Noord-Korea’, zegt minister van Financiën Steven Mnuchin. Dat moet Kim Jong-un hinderen om de scheepvaart in te zetten voor illegale kolen- en brandstoftransporten en het land belemmeren om goederen over internationale wateren te vervoeren. ‘De president heeft bedrijven wereldwijd duidelijk gemaakt dat als zij helpen met de financiering van Noord-Korea’s nucleaire ambities, zij geen zaken zullen doen met de VS.’
Uit onderzoek is gebleken dat Noord-Korea middels ‘maritieme ontwijkingsstrategieën’ toch nog handel dreef met kolen- en olieleveranciers uit onder andere Rusland. Zo heeft het land fysiek de identiteit van schepen veranderd, vracht- en douanedocumenten vervalst, automatische scheepsherkenning (AIS) uitgeschakeld en goederen geïmporteerd door die op zee in andere schepen over te slaan.
Aanvullend kan de Verenigde Naties lidstaten dwingen om schepen en bedrijven die illegale handel drijven met Noord-Korea dwingen om schepen uit het scheepsregister te verwijderen. Ook verzekeraars en andere maritieme dienstverleners zullen ervoor moeten waken dat zijn geen schepen verzekeren of ondersteunen die handel drijven met het regime van Kim Jon-un. De VS en VN zullen fysieke inspecties in de regio uitvoeren om te controleren op illegale transacties.
De VS en VN hebben handelssancties tegen Noord-Korea ingesteld vanwege diens nucleaire en wapenprogramma. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voert regelmatig testen uit met ballistische raketten, die internationaal tot spanning hebben geleid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement