Binnenvaart achterblijver in vierde kwartaal 2017

omzetcijfers

De meeste modaliteiten zagen hun omzet stijgen in het vierde kwartaal van vorig jaar. De binnenvaart was echter een negatieve uitschieter, met een daling van 4%.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het goederenvervoer over de weg zag zijn opbrengst toenemen met 4,5%. Daarmee wordt aangesloten bij de trend van de afgelopen tijd. Al zeventien kwartalen achter elkaar neemt de omzet toe voor het wegtransport.

Ook het vrachtvervoer per spoor pluste tussen begin oktober en eind december. Tevens zag de luchtvracht zijn omzet stijgen. Het statistiekbureau noemt geen specifieke groeicijfers voor het spoorgoederenvervoer en de luchtvracht.

De omzet in het vervoer over water lag 3,6% hoger dan in het laatste kwartaal van 2016. Daarmee is de omzetontwikkeling voor deze modaliteit in alle kwartalen van vorig jaar positief geweest. Het jaar ervoor was dit juist het tegenovergestelde.

De omzetstijging in het vierde kwartaal was toe te schrijven aan de zeevaart. Deze sector noteerde een plus van bijna 7%. De binnenvaart kwam er bekaaid van af, met een min van 4%. De drie kwartalen daarvoor was de omzetontwikkeling in de binnenvaart nog positief.

De opslagbedrijven behaalden in het laatste kwartaal van vorig jaar met bijna 11% de sterkste omzetgroei van alle branches. Daarbij vergeleken valt de stijging bij de laad-, los- en overslagbedrijven in het niet. Daar werd een groei van ‘slechts’ 2,7% gerealiseerd. Bij de expediteurs, de op één na grootste branche in de transportsector, nam de omzet met 4,4% toe.

De post- en koeriersdiensten zetten 3,1% meer om in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee noteert deze sector voor het achttiende kwartaal op rij een toename. Die stijging komt vrijwel volledig op het conto van de koeriersdiensten. Vooral e-commerce brengt veel geld in het laatje. De afgelopen drie kwartalen groeide de omzet van internetverkopen met meer dan 20%, terwijl de briefpost almaar verder daalt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Binnenvaart achterblijver in vierde kwartaal 2017 | NT

Binnenvaart achterblijver in vierde kwartaal 2017

omzetcijfers

De meeste modaliteiten zagen hun omzet stijgen in het vierde kwartaal van vorig jaar. De binnenvaart was echter een negatieve uitschieter, met een daling van 4%.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het goederenvervoer over de weg zag zijn opbrengst toenemen met 4,5%. Daarmee wordt aangesloten bij de trend van de afgelopen tijd. Al zeventien kwartalen achter elkaar neemt de omzet toe voor het wegtransport.

Ook het vrachtvervoer per spoor pluste tussen begin oktober en eind december. Tevens zag de luchtvracht zijn omzet stijgen. Het statistiekbureau noemt geen specifieke groeicijfers voor het spoorgoederenvervoer en de luchtvracht.

De omzet in het vervoer over water lag 3,6% hoger dan in het laatste kwartaal van 2016. Daarmee is de omzetontwikkeling voor deze modaliteit in alle kwartalen van vorig jaar positief geweest. Het jaar ervoor was dit juist het tegenovergestelde.

De omzetstijging in het vierde kwartaal was toe te schrijven aan de zeevaart. Deze sector noteerde een plus van bijna 7%. De binnenvaart kwam er bekaaid van af, met een min van 4%. De drie kwartalen daarvoor was de omzetontwikkeling in de binnenvaart nog positief.

De opslagbedrijven behaalden in het laatste kwartaal van vorig jaar met bijna 11% de sterkste omzetgroei van alle branches. Daarbij vergeleken valt de stijging bij de laad-, los- en overslagbedrijven in het niet. Daar werd een groei van ‘slechts’ 2,7% gerealiseerd. Bij de expediteurs, de op één na grootste branche in de transportsector, nam de omzet met 4,4% toe.

De post- en koeriersdiensten zetten 3,1% meer om in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee noteert deze sector voor het achttiende kwartaal op rij een toename. Die stijging komt vrijwel volledig op het conto van de koeriersdiensten. Vooral e-commerce brengt veel geld in het laatje. De afgelopen drie kwartalen groeide de omzet van internetverkopen met meer dan 20%, terwijl de briefpost almaar verder daalt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement