Specifiek hekelen de reders de verhoogde importheffingen op staal en aluminium van respectievelijk 25 en 10%.  ‘Deze protectionistische maatregel zal overduidelijk een negatief effect hebben op Trans-Atlantische relaties en de wereldmarkten’, zegt secretaris-generaal Martin Dorsman van de Europese redersvereniging ECSA. ‘Reders zijn bezorgd om deze ontwikkeling en de potentiële handelsoorlog die het kan veroorzaken. Het is duidelijk dat de heffingen doorwerken in andere producten, zoals ook al door Europese leiders is genoemd.’

Trump maakte zijn besluit voor de hogere importheffingen begin deze maand bekend. In het bijzijn van de grote Amerikaanse staal- en aluminiumproducenten zei hij deze bedrijven, die ‘oneerlijk behandeld zijn door slecht beleid’, weer groter te willen maken. De heffingen worden ingevoerd voor onbepaalde tijd, maar Trump maakte duidelijk ‘dat het om een langdurige periode’ zou gaan.

De vrees voor een handelsoorlog is deze week verder aangewakkerd nu Trump overweegt om voor 60 miljard dollar aan extra importheffingen in te voeren op kleding en technologische en telecomproducten uit China. Hij reageert daarmee op Chinees investeringsbeleid dat Amerikaanse bedrijven die vestigingen willen openen in China verplicht hun bedrijfsgeheimen vrij te geven.

Tegen persbureau Reuters hebben Chinese overheidsvertegenwoordigers al aangegeven dat China de extra importheffingen niet zal dulden en met tegenmaatregelen zal komen, indien Trump zijn plannen doorzet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement