De afgelopen jaren was sprake van overcapaciteit in de containermarkt. Mede doordat veel grote rederijen megaschepen in de vaart namen, was de beschikbare ruimte flink groter dan de daadwerkelijk te vervoeren vracht.

Dat verschil vermindert dit jaar, denkt Slack. Vooral de vraagtoename zorgt voor een evenwichtigere markt. Daarin onderscheidt de econoom diverse factoren. Ten eerste is het verwachte multiplier-effect van het GDP groter dan in voorgaande jaren.

Daarnaast was vorig jaar een groeiende vraag zichtbaar in alle delen van de wereld. Noord-Amerika nam toe met 8,2% en Latijns-Amerika steeg zelfs met 9%. Als derde factor noemt Slack de verwachte stijging van de industriële productie, schrijft The Loadstar. Hij verwacht dan ook niet dat 2018 een dramajaar wordt zoals bijvoorbeeld 2016 was.