Dat besluit is een succes voor de regering van president Trump. De lijst met scheepsnamen maakt deel uit van wat Trump omschreef als ‘het grootste sanctiepakket tegen het Noord-Koreaanse schurkenregime ooit‘. Doel ervan is het regime van Kim Jong-un verder isoleren en te verhinderen dat de VN-sancties nog langer worden ontdoken.

Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot China aarzelde aanvankelijk om met Amerikaanse plan te steunen, mogelijk om het verrassende bezoek van Kim vorige week aan Beijing niet in de wielen te rijden. Dat China geen gebruik heeft gemaakte van zijn vetorecht om de scheepsban tegen te houden, lijkt erop te wijzen dat Peking Noord-Korea onder druk wil houden.

Op de zwarte lijst staan ook twaalf niet Noord-Koreaanse schepen die vermoedelijk betrokken zijn bij het ontduiken van de VN-sancties. De meeste daarvan werden kort na publicatie van de lijst omgedoopt. De nu aangenomen resolutie roept op om de registratie van de betrokken twaalf schepen te schrappen en om ze te weren uit alle havens van VN-leden. Praktisch gesproken zijn dat alle havens.

Op de lijst staan schepen met de vlaggen van Panama, St. Kitts & Navis, Tanzania, Togo, de Comoren en de Dominicaanse Republiek. Voor het merendeel zijn het kleinere tankers en bulkcarriers. Volgens Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het sanctiepakket, worden ze ingezet voor de illegale import van onder meer olie en brandstoffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement