Zeebrugge was in 2015 geselecteerd als overslagpunt voor vloeibaar aardgas uit het Yamal-gasveld. In de haven van Sabetta zijn installaties gebouwd om het gewonnen gas vloeibaar te maken. Het contract betekent voor Zeebrugge op jaarbasis een overslag tot 107 LNG-ladingen van speciale ijsbreker/LNG-schepen op traditionele LNG-schepen, goed voor 214 scheepsbewegingen in Zeebrugge.

De versterkte tankers zullen in de winterperiode – wanneer de noordelijke route in Siberië is dichtgevroren – een shuttledienst verzorgen vanuit Sabetta naar Zeebrugge. Na tussentijdse opslag op de terminal vervoeren klassieke LNG-schepen het vloeibare gas door ijsvrij water naar onder meer de Aziatische markten. Fluxys trekt hiervoor momenteel een vijfde opslagtank en bijbehorende procesinstallaties op. Deze tank krijgt een capaciteit van 180.000 m³ en wordt veruit de grootste op de terminal. De vier bestaande tanks zijn samen goed voor 380.000 m³.

Foto: Dirk Neyts