Studie: zeespiegelstijging bedreigt Amerikaanse militaire bases

klimaat

Amerikaanse militaire bases op atollen in de Stille Zuidzee dreigen de de komende decennia onder te lopen als gevolg van de zeespiegelstijging.

Dat voorspelt een door het Amerikaanse ministerie van Defensie gefinancierde studie over de gevolgen van klimaatverandering op de Amerikaanse strijdkrachten. Het artikel, dat in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances is gepubliceerd, concludeert: ‘De meeste atollen zullen in het midden van de 21e eeuw onbewoonbaar zijn vanwege overstromingen als gevolg van de zeespiegelstijging’.

Wetenschappers van de US Geological Survey en de University of Hawaii onderzochten de impact van klimaatverandering ​​op het eiland Roi-Namur, onderdeel van Kwajalein-atol. Dat ligt op zo’n 4.000 kilometer ten zuidwesten van Hawaï en maakt deel uit van de Marshalleilanden. Roi-Namur steekt 1.80 meter boven de zeespiegel uit en is de thuisbasis van een experimenteel radarstation van de Ronald Reagan Ballistic Missile-testsite.

Ze concludeerden dat het eiland al onbewoonbaar wordt bij een zeespiegelstijging van veertig centimeter. Dan kan er niet meer voldoende drinkwater worden geproduceerd omdat het grondwater verzilt als gevolg van steeds frequentere overstromingen. In het slechtste geval is het in 2030 al zo ver en tegen 2060 krijgt Roi-Namur waarschijnlijk jaarlijks te maken te maken met overstromingen.

Ook andere militaire installaties op de eilanden van het Kwajalein-atol kunnen een vergelijkbaar lot ondergaan, zoals de gloednieuwe Martin Space Fence van Lockheed. Dat is een radarstation van een dollar miljard voor het volgen van objecten in een lage baan om de aarde. Ook installaties op Wake Island en Diego Garcia kunnen kwetsbaar zijn, waarschuwt het onderzoeksteam.

Studie: zeespiegelstijging bedreigt Amerikaanse militaire bases | NT

Studie: zeespiegelstijging bedreigt Amerikaanse militaire bases

klimaat

Amerikaanse militaire bases op atollen in de Stille Zuidzee dreigen de de komende decennia onder te lopen als gevolg van de zeespiegelstijging.

Dat voorspelt een door het Amerikaanse ministerie van Defensie gefinancierde studie over de gevolgen van klimaatverandering op de Amerikaanse strijdkrachten. Het artikel, dat in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances is gepubliceerd, concludeert: ‘De meeste atollen zullen in het midden van de 21e eeuw onbewoonbaar zijn vanwege overstromingen als gevolg van de zeespiegelstijging’.

Wetenschappers van de US Geological Survey en de University of Hawaii onderzochten de impact van klimaatverandering ​​op het eiland Roi-Namur, onderdeel van Kwajalein-atol. Dat ligt op zo’n 4.000 kilometer ten zuidwesten van Hawaï en maakt deel uit van de Marshalleilanden. Roi-Namur steekt 1.80 meter boven de zeespiegel uit en is de thuisbasis van een experimenteel radarstation van de Ronald Reagan Ballistic Missile-testsite.

Ze concludeerden dat het eiland al onbewoonbaar wordt bij een zeespiegelstijging van veertig centimeter. Dan kan er niet meer voldoende drinkwater worden geproduceerd omdat het grondwater verzilt als gevolg van steeds frequentere overstromingen. In het slechtste geval is het in 2030 al zo ver en tegen 2060 krijgt Roi-Namur waarschijnlijk jaarlijks te maken te maken met overstromingen.

Ook andere militaire installaties op de eilanden van het Kwajalein-atol kunnen een vergelijkbaar lot ondergaan, zoals de gloednieuwe Martin Space Fence van Lockheed. Dat is een radarstation van een dollar miljard voor het volgen van objecten in een lage baan om de aarde. Ook installaties op Wake Island en Diego Garcia kunnen kwetsbaar zijn, waarschuwt het onderzoeksteam.