In de eerste drie maanden van dit jaar kwam grofweg één op de drie containers niet op tijd aan. Branchebreed daalde de stiptheid bijna 10% in vergelijking met de laatste drie maanden van vorig jaar en 6% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2017. Dat meldt vakblad ShippingWatch op basis van cijfers van SeaIntel.

De Taiwanese rederij Wan Hai presteerde met afstand het beste. De stiptheid kwam afgelopen kwartaal uit op 80,6%, terwijl landgenoot Evergreen op grote afstand volgde met 71,3%. Die derde grote rederij uit Taiwan, Yang Ming, was de negatieve uitschieter. Slechts 58,8% van de vracht kwam op tijd aan. De vier grootste bedrijven uit de sector, Maersk, MSC, CMA CGM en Cosco, hadden een stiptheid van ongeveer 70%.

SeaIntel betwijfelt of de vertragingen minder worden dit kwartaal, hoewel dit in eerdere jaren wel gebeurde. Onder meer de start van fusiebedrijf Ocean Network Express (ONE) zou kunnen zorgen voor minder stiptheid. Het bedrijf is een samenvoeging van de containeractiviteiten van de drie grote Japanse rederijen “K” Line, NYK Line en MOL. Kort na de start op 1 april kwamen al berichten naar buiten dat klanten vertragingen ondervonden bij de afhandeling van hun vracht door de Japanners.