Milieubeweging toch weer in verzet tegen verdieping Elbe

Scheepvaart

De Duitse milieubeweging ziet toch weer mogelijkheden om de verdieping van de Elbe bij Hamburg de voet dwars te zetten. Ze wijst de omgewerkte plannen van het stadsbestuur af.

Volgens de organisaties BUND, Nabu en WWF is er volgens de nieuwe plannen zelfs ‘nog minder ruimte’ voor natuurcompensatie. Ze hebben zich verenigd in de ‘Aktionsbündnis lebendige Tideelbe’, het actieverband dus voor een levende getijderivier Elbe.

De drie hebben hun bezwaren eind vorige week ingediend. Ze menen onder meer dat onvoldoende compenserende ruimte is aangewezen voor de Schierlings-Wasserfenchel, een met uitsterven bedreigde waterplant die nu nog groeit aan de boorden van de Elbe, maar straks moet worden overgebracht naar het Billwerder Insel, een locatie in het Hamburgse havengebied. Daar is een terrein van anderhalve hectare aangewezen voor deze venkelsoort.

Eerder gaf de hoogste Duitse bestuursrechter, het ‘Bundesverwaltungsgericht’ in Leipzig, zijn goedkeuring aan de jongste plannen om de Elbe weer geschikt te maken voor de aanloop van de jongste categorie zeer grote containerschepen. De rechter achtte verdere bezwaren vrij kansloos, maar de natuurbeweging gaat nu onderzoeken of er toch niet nieuwe rechtsmiddelen kunnen worden aangegrepen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Milieubeweging toch weer in verzet tegen verdieping Elbe | NT

Milieubeweging toch weer in verzet tegen verdieping Elbe

Scheepvaart

De Duitse milieubeweging ziet toch weer mogelijkheden om de verdieping van de Elbe bij Hamburg de voet dwars te zetten. Ze wijst de omgewerkte plannen van het stadsbestuur af.

Volgens de organisaties BUND, Nabu en WWF is er volgens de nieuwe plannen zelfs ‘nog minder ruimte’ voor natuurcompensatie. Ze hebben zich verenigd in de ‘Aktionsbündnis lebendige Tideelbe’, het actieverband dus voor een levende getijderivier Elbe.

De drie hebben hun bezwaren eind vorige week ingediend. Ze menen onder meer dat onvoldoende compenserende ruimte is aangewezen voor de Schierlings-Wasserfenchel, een met uitsterven bedreigde waterplant die nu nog groeit aan de boorden van de Elbe, maar straks moet worden overgebracht naar het Billwerder Insel, een locatie in het Hamburgse havengebied. Daar is een terrein van anderhalve hectare aangewezen voor deze venkelsoort.

Eerder gaf de hoogste Duitse bestuursrechter, het ‘Bundesverwaltungsgericht’ in Leipzig, zijn goedkeuring aan de jongste plannen om de Elbe weer geschikt te maken voor de aanloop van de jongste categorie zeer grote containerschepen. De rechter achtte verdere bezwaren vrij kansloos, maar de natuurbeweging gaat nu onderzoeken of er toch niet nieuwe rechtsmiddelen kunnen worden aangegrepen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement