Daardoor zijn er binnen enkele jaren te weinig kleinere schepen om de grote broers te bevoorraden of diens containers te verplaatsen naar het achterland. Dat concludeert maritiem onderzoeksbureau SeaIntel op basis van orderboeken.

Momenteel zijn er gemiddeld voor elk groot containerschip 7,9 feederschepen beschikbaar. Dat aantal slinkt naar 5,4 in 2020, als rederijen geen aanvullende orders plaatsen voor kleinere schepen. Daarbij gaat SeaIntel ervan uit dat de circa 9% aan feeders die 25 jaar oud zijn over twee jaar, uit de vaart worden genomen.

Naar schatting zijn er over twee jaar tussen de vierhonderd en twaalfhonderd feederschepen te weinig. Al geeft het bureau wel aan dat laatstgenoemd aantal niet heel waarschijnlijk is. Een tekort van enkele honderden is echter een reëel scenario volgens de onderzoekers.