Dat bevestigt woordvoerder Nils Haupt van Hapag-Lloyd tegenover Shippingwatch.

Hapag-Lloyd is de afgelopen jaren enorm gegroeid door de overnames van eerst het Chileense CSAV en later het Arabische UASC. CEO Rolf Habben Jansen heeft consultancybureau AT Kearney nu opdracht gegeven om te zoeken naar efficiëntieverbeteringen.

‘Door de twee overnames die we in de afgelopen drie jaar hebben afgerond is onze capaciteit met ongeveer 250 procent doen toenemen’, zegt Nils Haupt over de motivatie voor de efficiëntieverbeteringen. ‘Toen we met CSAV fuseerden telden we 7.000 werknemers, vandaag de dag zijn dat er 12.000. Dus de tijd is aangebroken om de organisatie te bekijken en om te zien of de huidige processen nog wel aansluiten bij onze behoeften.’

Geruchten en speculatie dat een op de vijf werknemers zou moeten vertrekken wijst hij stellig van de hand. ‘Dat is niet waar. We weten nog niet hoeveel werknemers geraakt zullen worden. We zijn een verbeteringsproces voor ons hoofdkantoor begonnen en wanneer dat klaar is, zullen kijken naar het concrete effect op het werknemersbestand. Op dit moment kijken we alleen of alles zo efficiënt is als het zou moeten zijn. Ook zijn we in gesprek met de ondernemingsraad.’