Zusterschip ‘Stellar Daisy’ op drift

bulk

Voor de kust van Brazilië bij de havenstad Belém is de very large ore carrier (vloc) ‘Stellar Samba’ op drift geraakt, nadat de stuurinstallatie door brand uitviel.

De bulkcarrier wordt in de gaten gehouden door een Braziliaans marineschip en de autoriteiten hebben een sleepboot gecharterd om het schip in veiligheid te brengen. De ‘Stellar Samba’ heeft een draagvermogen van bijna 300.000 ton en behoort daarmee tot de grootste schepen in zijn soort.

Het incident is vooral opmerkelijk omdat het gaat om een zusterschip van de ‘Stellar Daisy’, die twee jaar geleden in de zuidelijke Atlantische Oceaan onder nog steeds niet geheel opgehelderde omstandigheden met een lading van 260.000 ton ijzererts ten onder ging. Daarbij verloren twintig van de 22 bemanningsleden het leven.

Beide schepen waren gebouwd als olietanker, maar zijn tussen 2005 en 2010 omgebouwd tot bulkcarrier. Onderzoek van de zusterschepen na de ramp met de ‘Stellar Daisy’ bracht barsten in de scheepsrompen aan het licht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Zusterschip ‘Stellar Daisy’ op drift | NT

Zusterschip ‘Stellar Daisy’ op drift

bulk

Voor de kust van Brazilië bij de havenstad Belém is de very large ore carrier (vloc) ‘Stellar Samba’ op drift geraakt, nadat de stuurinstallatie door brand uitviel.

De bulkcarrier wordt in de gaten gehouden door een Braziliaans marineschip en de autoriteiten hebben een sleepboot gecharterd om het schip in veiligheid te brengen. De ‘Stellar Samba’ heeft een draagvermogen van bijna 300.000 ton en behoort daarmee tot de grootste schepen in zijn soort.

Het incident is vooral opmerkelijk omdat het gaat om een zusterschip van de ‘Stellar Daisy’, die twee jaar geleden in de zuidelijke Atlantische Oceaan onder nog steeds niet geheel opgehelderde omstandigheden met een lading van 260.000 ton ijzererts ten onder ging. Daarbij verloren twintig van de 22 bemanningsleden het leven.

Beide schepen waren gebouwd als olietanker, maar zijn tussen 2005 en 2010 omgebouwd tot bulkcarrier. Onderzoek van de zusterschepen na de ramp met de ‘Stellar Daisy’ bracht barsten in de scheepsrompen aan het licht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement