Vroon verkoopt delen MPI Offshore aan Van Oord en Jan de Nul

reorganisatie

Rederij Vroon verkoopt het merendeel van windparkbouwer MPI Offshore aan waterbouwers Van Oord en Jan de Nul. Het gaat om twee separate deals.

Vroon omschrijft zijn dochteronderneming als een pionier in de bouw van offshore windparken. Het bedrijf was in 2003 de eerste rederij die een speciaal daartoe gebouwde windmoleninstallatieschip in gebruik nam, de ‘MPI Resolution’.

Van Oord

Dat schip wordt nu samen met de ‘MPI Adventure’, de organisatie in Stokesly en de bemanningen en contracten van beide schepen aan de Nederlandse waterbouwer Van Oord verkocht. Volgens CEO Pieter van Oord is die acquisitie ‘volledig in lijn’ met de ambities en het investeringsprogramma van de rederij.

‘Met het toevoegen van de ‘MPI Adventure’ en de ‘MPI Resolution’ en de toevoeging van gekwalificeerde werknemers wordt onze positie in de offshore windsector verder versterkt’, zegt Van Oord, die erop wijst dat de offshore windenergie een belangrijke rol in de energietransitie zal spelen. Naar verwachting wordt de deal in september dit jaar al afgerond.

Jan de Nul

Tegelijkertijd verkoopt Vroon de ‘MPI Discovery’ inclusief bemanning, contracten en een aantal MPI-werknemers aan de Belgische waterbouwer Jan de Nul. Die zal het in 2011 gebouwde schip mogelijk inzetten voor de bouw van het nieuwe Belgische offshore windpark Northwester 2, waarvoor het bedrijf recent het contract won.

Ook wordt het schip mogelijk ingezet voor de aanleg van twee windparken voor de kust van Taiwan voor Taiwan Power Company. Met dat laatste contract is Jan de Nul de eerste Europese waterbouwer geworden die in Aziatische wateren windparken gaat aanleggen. Of Vroon het vierde schip, de in 2011 gebouwde ‘MPI Enterprise’, ook gaat verkopen is nog niet bekend. De rederij heeft daarover nog geen uitspraken gedaan.

Vroon

Als één van de grootste bevoorraders van offshore boor- en productieplatformen is Vroon door de malaise in de olie- en gasindustrie in financiële problemen gekomen. Nieuwsblad Transport maakte vorig jaar bekend dat de rederij niet aan bepaalde betalingsverplichtingen kon voldoen.

Die problemen hebben geleid tot een herstructurering van de schulden, die gepaard ging met een reorganisatie waarbij topman Coco Vroon het veld moest ruimen. Hij is opgevolgd door Herman Marks, die daarvoor als financieel directeur bij het bedrijf werkzaam was.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Vroon verkoopt delen MPI Offshore aan Van Oord en Jan de Nul | NT

Vroon verkoopt delen MPI Offshore aan Van Oord en Jan de Nul

reorganisatie

Rederij Vroon verkoopt het merendeel van windparkbouwer MPI Offshore aan waterbouwers Van Oord en Jan de Nul. Het gaat om twee separate deals.

Vroon omschrijft zijn dochteronderneming als een pionier in de bouw van offshore windparken. Het bedrijf was in 2003 de eerste rederij die een speciaal daartoe gebouwde windmoleninstallatieschip in gebruik nam, de ‘MPI Resolution’.

Van Oord

Dat schip wordt nu samen met de ‘MPI Adventure’, de organisatie in Stokesly en de bemanningen en contracten van beide schepen aan de Nederlandse waterbouwer Van Oord verkocht. Volgens CEO Pieter van Oord is die acquisitie ‘volledig in lijn’ met de ambities en het investeringsprogramma van de rederij.

‘Met het toevoegen van de ‘MPI Adventure’ en de ‘MPI Resolution’ en de toevoeging van gekwalificeerde werknemers wordt onze positie in de offshore windsector verder versterkt’, zegt Van Oord, die erop wijst dat de offshore windenergie een belangrijke rol in de energietransitie zal spelen. Naar verwachting wordt de deal in september dit jaar al afgerond.

Jan de Nul

Tegelijkertijd verkoopt Vroon de ‘MPI Discovery’ inclusief bemanning, contracten en een aantal MPI-werknemers aan de Belgische waterbouwer Jan de Nul. Die zal het in 2011 gebouwde schip mogelijk inzetten voor de bouw van het nieuwe Belgische offshore windpark Northwester 2, waarvoor het bedrijf recent het contract won.

Ook wordt het schip mogelijk ingezet voor de aanleg van twee windparken voor de kust van Taiwan voor Taiwan Power Company. Met dat laatste contract is Jan de Nul de eerste Europese waterbouwer geworden die in Aziatische wateren windparken gaat aanleggen. Of Vroon het vierde schip, de in 2011 gebouwde ‘MPI Enterprise’, ook gaat verkopen is nog niet bekend. De rederij heeft daarover nog geen uitspraken gedaan.

Vroon

Als één van de grootste bevoorraders van offshore boor- en productieplatformen is Vroon door de malaise in de olie- en gasindustrie in financiële problemen gekomen. Nieuwsblad Transport maakte vorig jaar bekend dat de rederij niet aan bepaalde betalingsverplichtingen kon voldoen.

Die problemen hebben geleid tot een herstructurering van de schulden, die gepaard ging met een reorganisatie waarbij topman Coco Vroon het veld moest ruimen. Hij is opgevolgd door Herman Marks, die daarvoor als financieel directeur bij het bedrijf werkzaam was.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement