Volgens Yuri Kostin van Rosmorrechflot stond de teller een week geleden op 9,95 miljoen ton, 80% meer dan de 5,5 miljoen ton vorig jaar om deze tijd. Veruit het grootste deel is afkomstig van het Siberische schiereiland Yamal, met een oppervlakte van 120.000 vierkante kilometer drie keer zo groot als Nederland. Tot nu toe is de route dit jaar al bevaren door zo’n zeshonderd schepen.

Via Novy Port aan de oostkust werd 4,35 miljoen ton ruwe olie geëxporteerd en via Sabetta, eveneens aan de oostkust, 3,95 miljoen ton LNG. Novy Port, wat uiteraard nieuwe haven betekent, is al sinds het Stalin-tijdperk in gebruik als deepsea haven en is goeddeels aangelegd door Goelag-dwangarbeiders. Sabetta is de afgelopen jaren op last van het Poetin-regime aangelegd als LNG-exporthaven. Eind vorig jaar vertrok daar de eerste LNG-tanker.