De ‘Maersk Pelican’ vertrekt vanuit Rotterdam voor een testreis, zo werd donderdag bekendgemaakt. Als de proef succesvol is, wordt de technologie op de helft van de 164 schepen tellende tankervloot geïnstalleerd.

Het schip is uitgerust met twee metalen cilinders van dertig meter hoog. Deze mechanische roterende zeilen zorgen voor drukverschil, doordat de wind langs de ene kant van de cilinder sneller waait dan langs de andere kant. Dit helpt het vaartuig uiteindelijk vooruit. Het Deense bedrijf zei eerder al dat de technologie met rotorzeilen het brandstofverbruik tot wel 10% naar beneden kan krijgen.

De toepassing past in de ambitie van de sector om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Ook is het een kostenkwestie, nu de mondiale scheepvaart gebukt gaat onder almaar stijgende olieprijzen en strengere zwavelregels vanaf 2020.