In een e-mail aan de topman van Vale, Fabian Schwartsman, wordt de betrokkenheid van het Braziliaanse bedrijf tot maatschappelijk verantwoord ondernemen in twijfel getrokken.

‘Neemt u sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid van uw bedrijf serieus?’, zo valt te lezen. In de mail wordt ook de vraag gesteld of het bedrijf op de hoogte was van de afgeleefde staat waarin de ‘Stellar Daisy’ – een oude, geconverteerde Very Large Ore Carrier (VLOC) – zich bevond toen het zijn noodlottige reis ondernam.

Scheur in romp

De ‘Stellar Daisy’, eigendom van het Zuid-Koreaanse Polaris Shipping, zonk 30 maart 2017 op de Atlantische oceaan. Aan boord had het duizenden tonnen ijzererts van Vale. Twee van de 24 bemanningsleden overleefden de ramp, die ontstond door een scheur in de romp van het schip. Later bleek dat al eerder gebreken aan het schip waren geconstateerd. Ook andere Polaris-schepen – de meeste ondergebracht bij Vale – vertoonden na onderzoek ernstige veiligheidsmankementen.

De nabestaanden voerden het voorbije anderhalve jaar een aantal spraakmakende campagnes om hun recht te halen. De nieuwste stap nu is een directe aanval op Vale. Dat meldt vakblad Splash.