Wachttijden voor scheepvaart naar Amsterdam

droogte

De scheepvaart naar Amsterdam moet rekening houden met wachttijden tot anderhalf uur. Dit vanwege maatregelen tegen de oprukkende verzilting als gevolg van het landelijke watertekort.

Op last van Rijkswaterstaat (RWS) mogen de deuren van de Noordersluis bij IJmuiden veel korter geopend blijven dan gewoonlijk. Dat betekent dat bij geopende deuren niet meer gewacht wordt op schepen die nog enige tijd nodig hebben om de sluis te bereiken. Zij moeten wachten op een volgende schutbeurt. RWS beoogt zo de instroom van zeewater in het Noordzeekanaal te beperken.

Noordersluis

De Noordersluis is met een lengte van vierhonderd meter en een breedte van vijftig meter de grootste van de drie sluizen bij IJmuiden en daarmee de belangrijkste toegangspoort tot het Noordzeekanaal. Bovendien is de Middensluis (225 bij 25 meter) op dit moment gestremd omdat de draaipunten van de sluisdeuren worden gerenoveerd. Daarvoor moet een aantal sluisdeuren worden verwijderd. Dat karwei is donderdag begonnen en duurt tot eind september.

Als extra maatregel tegen de verzilting plaatst RWS zaterdag twee bellenschermen bij de Noordersluis. Eind juli werd er al zo’n scherm geplaatst bij gemaal Zeeburg in Amsterdam zodat minder zout water uit het Noordzeekanaal in het Amsterdam-Rijnkanaal kan stromen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Wachttijden voor scheepvaart naar Amsterdam | NT

Wachttijden voor scheepvaart naar Amsterdam

droogte

De scheepvaart naar Amsterdam moet rekening houden met wachttijden tot anderhalf uur. Dit vanwege maatregelen tegen de oprukkende verzilting als gevolg van het landelijke watertekort.

Op last van Rijkswaterstaat (RWS) mogen de deuren van de Noordersluis bij IJmuiden veel korter geopend blijven dan gewoonlijk. Dat betekent dat bij geopende deuren niet meer gewacht wordt op schepen die nog enige tijd nodig hebben om de sluis te bereiken. Zij moeten wachten op een volgende schutbeurt. RWS beoogt zo de instroom van zeewater in het Noordzeekanaal te beperken.

Noordersluis

De Noordersluis is met een lengte van vierhonderd meter en een breedte van vijftig meter de grootste van de drie sluizen bij IJmuiden en daarmee de belangrijkste toegangspoort tot het Noordzeekanaal. Bovendien is de Middensluis (225 bij 25 meter) op dit moment gestremd omdat de draaipunten van de sluisdeuren worden gerenoveerd. Daarvoor moet een aantal sluisdeuren worden verwijderd. Dat karwei is donderdag begonnen en duurt tot eind september.

Als extra maatregel tegen de verzilting plaatst RWS zaterdag twee bellenschermen bij de Noordersluis. Eind juli werd er al zo’n scherm geplaatst bij gemaal Zeeburg in Amsterdam zodat minder zout water uit het Noordzeekanaal in het Amsterdam-Rijnkanaal kan stromen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement