ING neemt investeringen in transport onder de groene loep

Duurzaamheid

ING wil zijn kredietportfolio duurzamer maken en in lijn brengen met de ‘minder dan 2 graden’ doelstelling uit het Klimaatakkoord van Parijs. De bank heeft daarvoor een nieuwe tool, die meet wat in welke sectoren nodig is om te verduurzamen en welke investeringen daaraan bijdragen.

Samen met 2˚Investing Initiative, een denktank die financiële middelen om klimaatverandering tegen te gaan onderzoekt, heeft de bank de Terra-benadering ontwikkeld. Dat systeem meet de nodige technologische verandering in een sector en zet die af tegen de hedendaagse technologie van ING-klanten en de technologie die zij in de toekomst plannen te gebruiken.

‘In de auto-industrie is het bijvoorbeeld niet genoeg om de productie van fossiel aangedreven auto’s te verminderen. De productie van elektrische auto’s moet ook omhoog’, schrijft de bank.

Terra zal ING ondersteunen in de besluitvorming over aangevraagde kredieten. ‘Banken hebben de verantwoordelijkheid om positieve verandering te financieren en dat gaan wij doen. We geloven dat de Terra-benadering ons zal helpen een werkelijk verschil te maken’, zegt Isabel Fernandez, hoofd van ING Wholesale Banking.

Lucht- en scheepvaart

De bank richt zich met Terra op de sectoren die de meeste broeikasgassen uitstoten. Daaronder vallen naast de energiesector, ook de auto-industrie, staal, cement, vastgoed en de lucht- en scheepvaart. De informatie die Terra gebruikt over welke technologische veranderingen wanneer nodig zijn, wordt in gedetailleerde scenario’s aangeleverd door onafhankelijke organisaties zoals de International Energy Agency (IEA).

‘Terra verwerkt die gegevens op een dusdanige manier dat het niet alleen vertelt wat er moet veranderen, maar ook hoeveel en wanneer’, stelt de bank. ‘Door die informatie op de geselecteerde sectoren toe te passen, kunnen wij identificeren welke klanten de transitie naar een CO2-lage economie leiden en welke bedrijven ING’s hulp het meeste nodig hebben. Het laat ons zien of onze leningen bijdragen aan het klimaat, of juist niet.’

Volgens ING sluit de nieuwe benadering aan bij andere initiatieven die de bank heeft uitgerold, zoals de afbouw van het kolenportfolio tot bijna nul in 2025.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

ING neemt investeringen in transport onder de groene loep | NT

ING neemt investeringen in transport onder de groene loep

Duurzaamheid

ING wil zijn kredietportfolio duurzamer maken en in lijn brengen met de ‘minder dan 2 graden’ doelstelling uit het Klimaatakkoord van Parijs. De bank heeft daarvoor een nieuwe tool, die meet wat in welke sectoren nodig is om te verduurzamen en welke investeringen daaraan bijdragen.

Samen met 2˚Investing Initiative, een denktank die financiële middelen om klimaatverandering tegen te gaan onderzoekt, heeft de bank de Terra-benadering ontwikkeld. Dat systeem meet de nodige technologische verandering in een sector en zet die af tegen de hedendaagse technologie van ING-klanten en de technologie die zij in de toekomst plannen te gebruiken.

‘In de auto-industrie is het bijvoorbeeld niet genoeg om de productie van fossiel aangedreven auto’s te verminderen. De productie van elektrische auto’s moet ook omhoog’, schrijft de bank.

Terra zal ING ondersteunen in de besluitvorming over aangevraagde kredieten. ‘Banken hebben de verantwoordelijkheid om positieve verandering te financieren en dat gaan wij doen. We geloven dat de Terra-benadering ons zal helpen een werkelijk verschil te maken’, zegt Isabel Fernandez, hoofd van ING Wholesale Banking.

Lucht- en scheepvaart

De bank richt zich met Terra op de sectoren die de meeste broeikasgassen uitstoten. Daaronder vallen naast de energiesector, ook de auto-industrie, staal, cement, vastgoed en de lucht- en scheepvaart. De informatie die Terra gebruikt over welke technologische veranderingen wanneer nodig zijn, wordt in gedetailleerde scenario’s aangeleverd door onafhankelijke organisaties zoals de International Energy Agency (IEA).

‘Terra verwerkt die gegevens op een dusdanige manier dat het niet alleen vertelt wat er moet veranderen, maar ook hoeveel en wanneer’, stelt de bank. ‘Door die informatie op de geselecteerde sectoren toe te passen, kunnen wij identificeren welke klanten de transitie naar een CO2-lage economie leiden en welke bedrijven ING’s hulp het meeste nodig hebben. Het laat ons zien of onze leningen bijdragen aan het klimaat, of juist niet.’

Volgens ING sluit de nieuwe benadering aan bij andere initiatieven die de bank heeft uitgerold, zoals de afbouw van het kolenportfolio tot bijna nul in 2025.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement