Het vrachtschip ‘MV Glarus’ was met een lading tarwe op weg tussen de Nigeriaanse havens Lagos en de oliehub Port Harcourt toen het op zee werd aangevallen door piraten. Die gebruikten lange ladders en knipten het prikkeldraad rondom het schip door om aan bord te komen, zegt de rederij tegen persbureau AFP.

Het incident vond plaats in Nigeriaanse wateren. De piraten ontvoerden twaalf van de in totaal negentien opvarenden en vernielden veel van de communicatie-apparatuur.

Vrijlating

De nationaliteit van de ontvoerde zeelieden is niet bekend, maar de Zwitserse overheid bevestigt tegenover persbureau Reuters dat er geen Zwitsers aan boord waren. De Zwitserse regering en deskundigen helpen Massoel Shipping in de situatie. De rederij zegt te werken aan een ‘snelle en veilige vrijlating’ van de gekidnapte opvarenden.

Piraterij is nogal altijd een groot probleem voor de kust van Nigeria. Uit cijfers van de organisatie Oceans Beyond Piracy blijkt dat het aantal incidenten in West-Afrika in de afgelopen drie jaar bijna is verdubbeld van 54 aanvallen in 2015 naar 97 in 2017.

Het aantal zeelieden dat met West-Afrikaanse piraterij te maken heeft, daalde in 2017 ten opzichte van 2016 van 1.921 naar 1.726. Het is echter nog steeds flink hoger dan in 2015, toen 1.225 zeevarenden er met piraterij werden geconfronteerd.

FWN Rapide

Vorig jaar werden er voor Nigeria honderd zeevarenden gekidnapt. Tien daarvan waren binnen een dag weer vrij, maar van 42 opvarenden is nog steeds geen nieuws over hun vrijlating bekend.

Eerder dit jaar werd ook het Nederlands schip ‘FWN Rapide’ van ForestWave door piraten overmeesterd. Toen werden er elf bemanningsleden ontvoerd, die na vier weken zijn vrijgelaten. Media berichtten dat de rederij daarvoor een borgsom zou hebben betaald. De aanval op de ‘FWN Rapide’ vond net als nu plaats nabij Port Harcourt, waar de meeste aanvallen plaatsvinden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement