Maersk op weg naar eerste opruimactie van plasticsoep

duurzaamheid

Het schip ‘Maersk Launcher’ is onderweg naar zijn eerste opruimklus van plasticsoep. Na eerdere succesvolle tests met een schoonmaaksysteem is het schip vertrokken richting de waarschijnlijk grootste verzameling plastic afval in de oceaan: The Great Pacific Garbage Patch.

In dit gebied is volgens kenners ’s werelds grootste verzameling plastic aanwezig. Het gaat om 1,8 biljoen stukken afval die drijven in een gebied dat tweemaal zo groot is als de Amerikaanse staat Texas. Dat meldt de website gCaptain.

Het opruimsysteem bestaat uit een zeshonderd meter lange U-vormige drijvende barrière waaronder een drie meter lang ‘gordijn’. Het is de eerste van zestig systemen die de komende twee jaar een enorm eiland van drijvend plastic afval gaan opruimen (zie ook video onderaan dit artikel).

Pac-Man

Het systeem is zo ontworpen dat het voortgestuwd wordt door wind, golven en stroming. Vanwege de vorm van het reinigingssysteem wordt het plastic naar het midden geleid. Omdat het iets sneller beweegt dan het plastic, werkt het systeem als een gigantische Pac-Man die over het oppervlak van de oceaan scheert.

System 001 wordt gesleept door de ‘Maersk Launcher’, beschikbaar gesteld door onder meer A.P. Moller-Maersk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Maersk op weg naar eerste opruimactie van plasticsoep | NT

Maersk op weg naar eerste opruimactie van plasticsoep

duurzaamheid

Het schip ‘Maersk Launcher’ is onderweg naar zijn eerste opruimklus van plasticsoep. Na eerdere succesvolle tests met een schoonmaaksysteem is het schip vertrokken richting de waarschijnlijk grootste verzameling plastic afval in de oceaan: The Great Pacific Garbage Patch.

In dit gebied is volgens kenners ’s werelds grootste verzameling plastic aanwezig. Het gaat om 1,8 biljoen stukken afval die drijven in een gebied dat tweemaal zo groot is als de Amerikaanse staat Texas. Dat meldt de website gCaptain.

Het opruimsysteem bestaat uit een zeshonderd meter lange U-vormige drijvende barrière waaronder een drie meter lang ‘gordijn’. Het is de eerste van zestig systemen die de komende twee jaar een enorm eiland van drijvend plastic afval gaan opruimen (zie ook video onderaan dit artikel).

Pac-Man

Het systeem is zo ontworpen dat het voortgestuwd wordt door wind, golven en stroming. Vanwege de vorm van het reinigingssysteem wordt het plastic naar het midden geleid. Omdat het iets sneller beweegt dan het plastic, werkt het systeem als een gigantische Pac-Man die over het oppervlak van de oceaan scheert.

System 001 wordt gesleept door de ‘Maersk Launcher’, beschikbaar gesteld door onder meer A.P. Moller-Maersk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement