De afgelopen dagen zijn er diverse pogingen ondernomen om los te komen. Zo heeft de ‘Ulysse’ volle kracht achteruit gevaren. Maar dat was niet voldoende. Ook met behulp van twee sleepboten kwam het schip niet los (zie foto’s en video onder).

De aanvaring gebeurde zondagochtend, 28 kilometer buiten de noordkust van het Franse eiland Corsica. De ‘CSL Virginia’ lag voor anker, toen het ro/roschip van de Tunesische rederij Cotunav vol in de flank voer van het containerschip. Het incident veroorzaakte een scheur van enkele meters in de romp van de Cypriotische ‘CSL Virginia’, dat een capaciteit heeft van zo’n vijfduizend teu.

Tekst loopt door onder artikel.

Het incident gebeurde op klaarlichte dag en er was goed zicht. Hoe de aanvaring heeft kunnen plaatsvinden, is dan ook nog onduidelijk. Toch heeft de Franse minister van Milieu Francois de Rugy al kritiek geuit op de bemanning van de ‘Ulysse’. Hij vermoedt dat de brug onbemand was voorafgaand aan de aanvaring.

Lekkage

Dat de milieuminister zich met de gang van zaken bemoeit, is niet vreemd. De aanvaring heeft een lekkage veroorzaakt. Inmiddels is er een oliespoor van zo’n 25 kilometer, dat in zeven verschillende richtingen loopt. Het gaat om zeshonderd ton stookolie die in zee is gestroomd.

Franse en Italiaanse schepen proberen de olie op te vangen en op te zuigen. Het schoonmaken duurt nog enkele dagen. De komende dagen worden andere manieren bekeken om het roroschip los te krijgen. Bij de werkzaamheden is onder meer het Nederlandse bergingsbedrijf Smit betrokken.

Bekijk foto’s en video van de aanvaring en de reddingsactie:

Foto’s en video: Marine Nationale