V.Group noemt de overeenkomst een ‘grote stap in de consolidatie van het commerciële en technische management in de Duitse containerscheepvaart’. Norddeutsche Reederei is één van de grote scheepseigenaren in Hamburg met een 150 jaar lange geschiedenis en een vloot van 46 containerschepen met een totale capaciteit van 229.847 teu.

De rederij zal in zijn huidige kantoor gevestigd blijven, maar wordt daarin vergezeld door V.Group’s in Hamburg gevestigde technische management team. Dat kantoor moet dankzij extra investeringen uitgroeien tot een ‘center of excellence’.

Holding

Onderdeel van de overeenkomst is dat 35 containerschepen van de Norddeutsche Vermögen Group in de afzonderlijke onderneming Northern Shipping Holding worden geplaatst. Over de reden hiervoor wijden de drie partners niet uit, maar HSH Nordbank had eerder de verkoop van 35 schepen van Norddeutsche geëist. V.Group schrijft  alleen dat deze structuur is opgezet met steun van het ‘financiële instituut’ en erop gericht is de ‘financiële prestaties van de vloot te optimaliseren.’

Oprichter enige aandeelhouder van de Norddeutsche Vermögen Group Bernd Kortüm zegt blij te zijn in V.Grou een sterke partner te hebben gevonden. ‘De containerscheepvaart heeft nog steeds te maken met moeilijke marktomstandigheden, maar met de steun van de V.Group wordt Norddeutsche Reederei onderdeel een containerscheepsmanager van wereldniveau. Dat zal ook een flinke boost opleven voor Hamburgse scheepvaartgemeenschap.’