De internationale scheepvaartgemeenschap is deze week bijeen voor een cruciale milieubijeenkomst van de International Maritime Organization (IMO), waar met name de invoering van het nieuwe zwavelbeleid en het terugdringen van CO2-uitstoot hoog op de agenda staan.

Overgangsperiode

Belangrijk punt is een voorstel van de grote vlaggenstaten Marshall Eilanden, Panama, de Bahama’s en Liberia voor invoering van een ‘ervaringsopbouwperiode’, waarin zij de verschillende laagzwavelige brandstoffen aan boord willen kunnen testen. Tevens willen ze een respijtperiode voor het aan boord hebben van zware stookolie in de eerste maanden na invoering.

In die periode willen de lidstaten hun tanken nog leeg kunnen varen en zware stookolie bunkeren, indien in een haven nog geen zwavelarme brandstoffen verkrijgbaar zijn. Die respijtperiode is een reactie op een eerder voorgesteld verbod vanaf 2020 op het dragen van stookolie aan boord van schepen die geen rookgasreiniger hebben.

Amerikaanse steun

Tot verbazing van IMO-vertegenwoordigers besloten ook de VS het voorstel op het laatste moment te steunen. De Amerikaanse president Trump vreest dat de massale vraag naar nieuwe brandstoffen de ruwe olieprijs en uiteindelijk de consumenten te veel beïnvloedt.

Ondanks de commotie die de Amerikaanse steun teweegbracht, is de invoering van een respijtperiode gisteren door een meerderheid van de lidstaten afgeschoten. Het verbod op het dragen van zware stookolie voor alle schepen die geen rookgasreiniger aan boord hebben is volgens Noorwegen, één van de bedenkers van de maatregel, het enige middel om het nieuwe zwavelbeleid wereldwijd te handhaven. Daar zijn de meeste lidstaten het mee eens.

Verwarring

De Noorse delegatie bepleitte gisteren dat uitstel van deze maatregel niet alleen voor verwarring en onzekerheid zou zorgen, maar ook dat uitstel een verkeerd signaal afgeeft naar de buitenwereld.

Over de invoering van een ‘ervaringsopbouwperiode’ waarin reders kunnen experimenteren met de verschillende nieuwe brandstoffen wordt vandaag verder gedebatteerd.

Lees ook: VS zet zwaveldebat op scherp om economische zorgen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement