Verschillende media melden dat voor de kustwateren van Congo de hoogste staat van paraatheid geldt, nu drie schepen op dezelfde dag eerder deze week een aanval van piraten kregen te verduren.

De kapers hadden het voorzien op een very large gas carrier (vlgc)-schip van de in Singapore gevestigde rederij BW LPG, dat op een bunkerplaats voor de kust van Pointe-Noire lag. Nadat de bemanning de aanval wist af te weren, kaapten de piraten de tanker ‘Anuket Amber’, die brandstof leverde aan het schip van BW LPG.

Offshore

Maritime Bulletin meldt dat familieleden hebben bevestigd dat twaalf bemanningsleden uit Letland, de Filippijnen, Rusland en Oekraïne zich aan boord van het schip bevonden.

Op dezelfde dag, maandag 29 oktober, werd ook het offshore-bevoorradingsschip ‘Ark Tze’ van ACS Shipping aangevallen. Bij deze actie werden vier bemanningsleden gekidnapt. Ze werden overgeplaatst naar de ‘Anuket Amber’.

Dreigingsniveau

De drie aanvallen wijzen erop dat het dreigingsniveau in Congo, maar ook in Nigeria en de Golf van Guinee, is toegenomen. Uit cijfers van het International Maritime Bureau (IMB) blijkt dat in de eerste negen maanden van dit jaar 57 confrontaties met piraten zijn geregistreerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement