Deme zal de 216,5 m lange ‘Orion’ inzetten bij de bouw van de grootste offshore windmolenparken en installaties in de olie- en gasindustrie en voor de ontmanteling van offshore installaties. Het schip heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, wordt uitgerust met een hightech Liebherr-kraan met een hijsvermogen van 5.000 ton en kan zware lasten tot meer dan 170 m hoog hijsen.

Multi-megawatt

Het is ook ontworpen met een maximum aan dekruimte en draagvermogen, zodat het de zwaarste monopijlers, jackets, windturbineonderdelen en -structuren in één keer vervoeren en de nieuwste generatie multi-megawatt windturbines kan transporteren en installeren.

Voor de aandrijving zorgen dual fuel-motoren die naast traditionele scheepsbrandstof ook op vloeibaar aardgas kunnen draaien. De ‘Orion’ zal ook andere groene innovaties aan boord hebben, zoals een terugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen en koelwater omzet in elektrische energie. Daarnaast beschikt hij –voor de airco– over een kouderecuperatiesysteem, dat de warmte vereist voor de verdamping van LNG tot aardgas onttrekt aan de accommodatie, waardoor deze gekoeld wordt. Einde 2019 moet de ‘Orion’ operationeel zijn.