Daarmee zijn de Denen stukken ambitieuzer dan de algemene scheepvaartdoelstellingen. Eerder dit jaar is besloten dat de maritieme sector in 2050 de helft schoner moet zijn dan in 2008. Maersk gaat op dat gebied dus een stuk verder.

Cruciaal

Om dat doel te halen, wil het in 2030 al uitstootvrije schepen commercieel inzetten. Dit omdat vaartuigen gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar mee gaan. De komende vijf tot tien jaar zijn daarin cruciaal, denkt COO Soren Toft van A.P. Møller-Maersk. In die periode moet fors worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van duurzamere schepen.

De rederij nodigt dan ook alle betrokken partijen uit om hierover samen een dialoog aan te gaan. Dit betreft niet alleen sectorgenoten, maar ook scheepsbouwers, verladers, onderzoekers en investeerders. Alleen dan is CO2-neutrale scheepvaart in 2050 mogelijk, denkt hij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement