De twee bergingsschepen zijn de ‘Atlantic Enterprise’ van het Amerikaanse bergingsbedrijf DonJon en de ‘Sovereign’ van Boskalis zelf. Ze worden ingezet bij de berging van het 7.500 teu-schip, waarvoor Hapag Smit opdracht heeft gegeven.

Brand

Op 3 januari brak er brand uit in een container aan dek van de ‘Yantian Express’, die onderweg was naar het Canadese Halifax. Dat breidde zich zo snel uit dat de bemanning het vuur niet onder controle kreeg. Uiteindelijk moest het schip ontruimd worden en stapte de bemanning over op de toegesnelde ‘Smit Nicobar’.

Die kreeg later versterking in de vorm van de ‘Maersk Mobiliser’. Hapag meldde enkele dagen geleden dat de twee bergingsschepen erin geslaagd waren om het vuur grotendeels onder controle te krijgen en dat vijf bemanningsleden weer aan boord zijn gegaan. De ‘Mobilizer’ heeft het Hapag-schip nu op sleeptouw.

Schade

Volgens Amerikaanse media is het op weg naar Halifax, maar Hapag heeft dat nog niet bevestigd. De rederij zegt verder dat het niet mogelijk is een precieze schatting van de schade te geven. Duidelijk is dat die gezien de tijdsduur en de omvang van de blusoperatie zeer groot moet zijn.