De geselecteerde containers worden fysiek door Maersk geïnspecteerd. De kosten daarvan neemt de Deense rederij op zich, maar als blijkt dat een container niet goed is ingepakt of er een verkeerd gewicht of ladingsoort is opgegeven, kan het nodig zijn dat ‘corrigerende maatregelen’ genomen moeten worden. Die komen voor rekening van de verlader of expediteur.

Vertraging

De proef vindt plaats in de havens Newark Berth 88, Houston Bayport, Miami Pomtoc en New Orleans Ceres Terminals. De willekeurige selectie betreft zowel import- als exportcontainers. Het kan dus zijn dat een container pas na zijn zeereis wordt gecontroleerd. Maersk zegt de inspecties zo snel mogelijk te zullen uitvoeren om vertragingen te minimaliseren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement