Mogelijk 20 doden door illegale gastransfer op Zwarte Zee

Tankerbrand

Gevreesd wordt dat het dodental door een tankerbrand op de Zwarte Zee oploopt tot 20. Reddingsdiensten hebben dusver 12 van de in totaal 32 opvarenden gered. De brand ontstond tijdens een illegale gastransfer op zee. De betrokken schepen staan op Amerikaanse sanctielijsten vanwege gasleveringen aan Syrië. 

Het ging mis toen de twee onder Tanzaniaanse vlag varende tankers ‘Maestro’ en ‘Candy’ (‘Venice’) op 21 januari voor de kust van de Krim op zee gas aan het overpompen waren. Op beelden is te zien hoe op de schepen een hevige brand woedt.

Volgens het Russische ministerie van Transport werden de twee schepen in totaal bemand door 32 zeelieden, van wie in ieder geval 16 van Turkse en 15 van Indiase afkomst waren, meldt persbureau Reuters.  Het ministerie liet eerder weten dat zeker tien bemanningsleden om het leven zijn gekomen en twaalf opvarenden zijn gered. Gevreesd wordt dat de nog tien vermiste zeelieden omgekomen zijn.

De namen van de twee tankers werden in november 2018 toegevoegd aan een Amerikaanse sanctielijst vanwege hun betrokkenheid in gasleveringen aan het Syrische regime. Oekraïense autoriteiten melden dat de schepen dat al sinds 2016 doen.

(Tekst loopt door onder video’s)

)

Sanctielijst

Het Amerikaanse Ministerie van Financiën voegde op 20 november negen namen van Russische en Iraanse individuen en bedrijven toe aan zijn sanctielijst vanwege hun rol in petroleumtransporten naar Syrië. Daarbij publiceerde het ook een waarschuwing voor potentiële sancties voor iedereen die betrokken is bij zulke leveringen waarin 35 schepen met naam werden genoemd, waaronder de ‘Maestro’ en de ‘Venice’.

De ‘Maestro’ werd daarop geband uit de haven van Temryuk door de eigenaren van de enige gasterminal aldaar, Maktren-Nafta, schrijft Reuters. Maar onder een nieuwe naam, ‘Candy’, bleef de ‘Venice’ er wel komen. Volgens bronnen van het persbureau had die laatste op zondagochtend een nieuwe lading gas in de haven van Temryuk opgehaald die het op zee overpompte naar de ‘Maestro’. Beide schepen hadden hun AIS (Automatic Identification System) uitstaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Mogelijk 20 doden door illegale gastransfer op Zwarte Zee | NT

Mogelijk 20 doden door illegale gastransfer op Zwarte Zee

Tankerbrand

Gevreesd wordt dat het dodental door een tankerbrand op de Zwarte Zee oploopt tot 20. Reddingsdiensten hebben dusver 12 van de in totaal 32 opvarenden gered. De brand ontstond tijdens een illegale gastransfer op zee. De betrokken schepen staan op Amerikaanse sanctielijsten vanwege gasleveringen aan Syrië. 

Het ging mis toen de twee onder Tanzaniaanse vlag varende tankers ‘Maestro’ en ‘Candy’ (‘Venice’) op 21 januari voor de kust van de Krim op zee gas aan het overpompen waren. Op beelden is te zien hoe op de schepen een hevige brand woedt.

Volgens het Russische ministerie van Transport werden de twee schepen in totaal bemand door 32 zeelieden, van wie in ieder geval 16 van Turkse en 15 van Indiase afkomst waren, meldt persbureau Reuters.  Het ministerie liet eerder weten dat zeker tien bemanningsleden om het leven zijn gekomen en twaalf opvarenden zijn gered. Gevreesd wordt dat de nog tien vermiste zeelieden omgekomen zijn.

De namen van de twee tankers werden in november 2018 toegevoegd aan een Amerikaanse sanctielijst vanwege hun betrokkenheid in gasleveringen aan het Syrische regime. Oekraïense autoriteiten melden dat de schepen dat al sinds 2016 doen.

(Tekst loopt door onder video’s)

)

Sanctielijst

Het Amerikaanse Ministerie van Financiën voegde op 20 november negen namen van Russische en Iraanse individuen en bedrijven toe aan zijn sanctielijst vanwege hun rol in petroleumtransporten naar Syrië. Daarbij publiceerde het ook een waarschuwing voor potentiële sancties voor iedereen die betrokken is bij zulke leveringen waarin 35 schepen met naam werden genoemd, waaronder de ‘Maestro’ en de ‘Venice’.

De ‘Maestro’ werd daarop geband uit de haven van Temryuk door de eigenaren van de enige gasterminal aldaar, Maktren-Nafta, schrijft Reuters. Maar onder een nieuwe naam, ‘Candy’, bleef de ‘Venice’ er wel komen. Volgens bronnen van het persbureau had die laatste op zondagochtend een nieuwe lading gas in de haven van Temryuk opgehaald die het op zee overpompte naar de ‘Maestro’. Beide schepen hadden hun AIS (Automatic Identification System) uitstaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement