Arrestatiebevel voor Polaris Shipping CEO om ongeval ‘Stellar Daisy’

Dood door nalatigheid

De Koreaanse politie heeft een arrestatiebevel aangevraagd voor Polaris Shipping-topman Kim Wan-joong en twee andere werknemers van het bedrijf. Dit vanwege hun rol in het ongeval van bulkcarrier ‘Stellar Daisy’, waarbij 22 opvarenden om het leven kwamen. De politie beschuldigt hen van doodslag door nalatigheid.

De 322 meter lange bulkcarrier ‘Stellar Daisy’ zonk op 31 maart 2017 op de Atlantische oceaan, terwijl het schip met een lading ijzererts op weg was van Brazilië naar China en plots in tweeën brak. Daardoor kwamen 22 van de 24 opvarenden om het leven.

Constructiefout

Het ongeval leidde wereldwijd tot commotie. De exacte oorzaak voor het ongeval is nog steeds niet achterhaald, maar aangenomen wordt dat constructiefouten tijdens een ombouw van het schip van enkelwandige tanker naar bulkcarrier een rol hebben gespeeld.

Enkele maanden voor het zinken van de ‘Stellar Daisy’ waren tekortkomingen in de water- en weerdichte compartimenten van het schip geconstateerd en kort na het zinken werden bij eveneens omgebouwde zusterschepen scheuren in de romp ontdekt.

Verdenking

De arrestatiebevelen worden in eerste instantie aangevraagd om verdenking van schending van maritieme veiligheidswetten. Maar de politie wil de verdachten na een diepzee-inspectie van het schip ook dood door nalatigheid ten laste leggen, meldt het Koreaanse persbureau Yonhap. Een rechter hoort de maritieme politie vandaag en zal naar aanleiding daarvan het verzoek om arrestatiebevelen wel of niet inwilligen.

In mei 2017 trof Polaris Shipping schikkingen met nabestaanden van zeker zeventien overleden bemanningsleden. Volgens mediaberichten liepen die op tot 980.000 dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Arrestatiebevel voor Polaris Shipping CEO om ongeval ‘Stellar Daisy’ | NT

Arrestatiebevel voor Polaris Shipping CEO om ongeval ‘Stellar Daisy’

Dood door nalatigheid

De Koreaanse politie heeft een arrestatiebevel aangevraagd voor Polaris Shipping-topman Kim Wan-joong en twee andere werknemers van het bedrijf. Dit vanwege hun rol in het ongeval van bulkcarrier ‘Stellar Daisy’, waarbij 22 opvarenden om het leven kwamen. De politie beschuldigt hen van doodslag door nalatigheid.

De 322 meter lange bulkcarrier ‘Stellar Daisy’ zonk op 31 maart 2017 op de Atlantische oceaan, terwijl het schip met een lading ijzererts op weg was van Brazilië naar China en plots in tweeën brak. Daardoor kwamen 22 van de 24 opvarenden om het leven.

Constructiefout

Het ongeval leidde wereldwijd tot commotie. De exacte oorzaak voor het ongeval is nog steeds niet achterhaald, maar aangenomen wordt dat constructiefouten tijdens een ombouw van het schip van enkelwandige tanker naar bulkcarrier een rol hebben gespeeld.

Enkele maanden voor het zinken van de ‘Stellar Daisy’ waren tekortkomingen in de water- en weerdichte compartimenten van het schip geconstateerd en kort na het zinken werden bij eveneens omgebouwde zusterschepen scheuren in de romp ontdekt.

Verdenking

De arrestatiebevelen worden in eerste instantie aangevraagd om verdenking van schending van maritieme veiligheidswetten. Maar de politie wil de verdachten na een diepzee-inspectie van het schip ook dood door nalatigheid ten laste leggen, meldt het Koreaanse persbureau Yonhap. Een rechter hoort de maritieme politie vandaag en zal naar aanleiding daarvan het verzoek om arrestatiebevelen wel of niet inwilligen.

In mei 2017 trof Polaris Shipping schikkingen met nabestaanden van zeker zeventien overleden bemanningsleden. Volgens mediaberichten liepen die op tot 980.000 dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement