Dat meldt vakblad Splash. De Busan Coast Guard en politie hadden wel gevraagd om arrestatiebevelen tegen de vier anderen. Het besluit van de rechter betekent nog niet dat ze vrijuit gaan. De rechter gaf aan de uitkomsten van een geplande scheepsinspectie van het wrak af te wachten, voor hij een besluit neemt over eventuele verdere vervolging. Die inspectie wordt naar verwachting eind deze maand afgerond.

In tweeën gebroken

De 322 meter lange bulkcarrier ‘Stellar Daisy’ zonk op 31 maart 2017 op de Atlantische oceaan, terwijl het schip met een lading ijzererts op weg was van Brazilië naar China en plots in tweeën brak. Daardoor kwamen 22 van de 24 opvarenden om het leven.

Vermoedelijk heeft een constructiefout geleid tot het in tweeën breken van het schip. Het schip was in 2009 van enkelwandige tanker naar bulkcarrier omgebouwd. Kort na het breken en zinken van de ‘Stellar Daisy’ werden bij eveneens omgebouwde zusterschepen scheuren in de romp ontdekt.

Nalatigheid

De politie wil de vijf personen vervolgen vanwege vermoedelijke handelingen die in strijd zijn met veiligheidswetten. Enkele maanden voor het zinken van de ‘Stellar Daisy’ waren tekortkomingen in de water- en weerdichte compartimenten van het schip geconstateerd. De politie wil hen daarom dood door nalatigheid ten laste leggen.

Lees ook: Arrestatiebevel voor Polaris Shipping CEO om ongeval ‘Stellar Daisy’