Dat beeld schildert directeur Jacob Clasen van de Deense redersvereniging, Danske Rederier, in een interview met de Deense maritieme nieuwssite ShippingWatch. Daarin noemt hij geen tonnagecijfers. Maar volgens de site van de vereniging nam de Deense vloot vorig jaar in draagvermogen met bijna een kwart toe tot 22,3 miljoen ton. Het aantal schepen nam met 26 toe tot 708.

Navigare Capital

De redersvoorman wijst erop dat Maersk niet de enige was die een aantal schepen onder de Deense vlag bracht. Zo werd het investeringsfonds Navigare Capital Partners binnengehaald, dat zijn hoofdkantoor in het Deense Hellerup heeft gevestigd. Verder keerden volgens Clasen twee tankerrederijen terug onder de Deense vlag: Nordic Tankers, goed voor een vloot van twintig chemicaliëntankers, en Lauritzen Kosan, dat 31 LPG-tankers exploiteert.

De snelle groei lijkt vooral toe te schrijven te zijn aan het Danish International Register of Shipping. Dat kent een aantal voor reders zeer aantrekkelijke voorwaarden, zoals de mogelijkheid om een ‘concurrerende’ tonnageheffing te betalen in plaats van winstbelasting en belastingvrijstellingen voor zeevarenden.

Actieplan

De basis daarvoor werd ruim tien jaar geleden gelegd met de totstandkoming van het actieplan ‘Denemarken als Europa’s leidende scheepvaartland’, in 2012 gevolgd door het ‘Plan voor de groei van blauw Denemarken’. Op basis daarvan is een strategie ontwikkeld, waarin de Deense maritieme autoriteit jaarlijks een prestatiecontract afsluit met de ministeries van Industrie, Economische Zaken en Financiën.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement