De ‘APL Vancouver’ (9.200 teu) was op weg van Shekou in China naar Singapore toen er op 31 januari ter hoogte van Vietnam brand ontstond in één van de ruimen, meldt APL in een verklaring. De bemanning is ongedeerd gebleven, zegt een woordvoerder tegen media.

Dicht bij accommodatie

Op videobeelden van de Vietnamese kustwacht is te zien dat de brand zich dicht bij de accommodatie bevindt. De rederij zegt dat onmiddellijk noodprocedures zijn ingezet en dat wordt samengewerkt met de kapitein van het schip en lokale autoriteiten om de brand snel te blussen.

De website Fleetmon meldt dat het schip 4.515 containers aan boord had, waarvan er 134 gevaarlijke lading bevatten, maar die aantallen zijn door APL nog niet bevestigd. Naar verluidt ligt het schip op een ankerplaats voor de kust van Vietnam waar de brand verder bestreden wordt. De laatst bekende AIS-positie is gedateerd op 29 januari toen het schip voorbij Hongkong voer.

Vaak brand

Het is het zoveelste containerschip dat in korte tijd vlam vat. Begin januari ontstond een hevige brand aan boord van het Hapag-Lloyd schip ‘Yantian Express’ (7.510 teu), die deze week onder begeleiding van slepers van Smit de haven van Freeport wist te bereiken. Daar kunnen verladers hun onbeschadigde containers lossen nadat zij een bankgarantie hebben afgegeven om hun aandeel van de door Hapag-Lloyd verklaarde Averij Grosse te dekken.

In 2018 kwamen er vijf bemanningsleden om toen er brand ontstond aan boord van de ‘Maersk Honam’ (15.226 teu), terwijl het voer op de Arabische zee. Die brandt woedde ruim een maand voort en was eveneens ontstaan in één van de ruimen, voorin in het schip. Het wordt momenteel voor 30 miljoen dollar gerepareerd. Een jaar eerder moest de kustwacht van Sri Lanka uitrukken om een hevige brand op de ‘MSC Daniela’ (14.000 teu) te blussen.

Ladinginspectie

In reactie op de brand aan boord van de ‘Maersk Honam’ maakten de Denen recent bekend willekeurige, fysieke inspecties van containers te gaan uitvoeren, waarbij de reder de opgegeven containerinhoud en -gewicht controleert en checkt of de container juist is ingepakt. In eerste instantie worden die inspecties als proef uitgevoerd in de havens Newark Berth 88, Houston Bayport, Miami Pomtoc en New Orleans Ceres Terminals.

De kosten van de inspecties neemt Maersk op zich, tenzij blijkt dat een container niet goed is ingepakt of er een verkeerd gewicht of ladingsoort is opgegeven. Dan kunnen er ‘corrigerende maatregelen’ nodig zijn die voor rekening van de verlader of expediteur komen.

Brand aan boord van de ‘APL Vancouver’.