Dit laat Geosung Tech weten aan het FD. De bouwer ligt in de clinch met OpenIJ, het consortium van BAM en VolkerWessels, over meerkosten van de bouw van de stalen deuren en over de bankgarantie waarvan OpenIJ gebruik heeft gemaakt.

Aanneemsom gevorderd

Vlak voordat de sluisdeuren voor IJmuiden eind vorig jaar arriveerden in Nederland, zou OpenIJ de complete aanneemsom van ruim 22 miljoen euro terug hebben gevorderd van bouwer Geosung, aldus het blad Cobouw. De bankgarantie van 7,3 miljoen euro hadden ze al eerder geïnd. De Koreanen zijn verbouwereerd en willen beslag laten leggen op de deuren.

Volgens Geosung Tech heeft het nooit tijdens de bouw van de drie reusachtige sluisdeuren gehoord van OpenIJ. ‘OpenIJ kan niet én de deuren in ontvangst nemen én het geld terugvorderen’, aldus vice-president sales Hyun-Kug Lee van de offshoretak van Geosung in een toelichting.

200 miljoen verlies

Het dreigement van beslaglegging is een nieuwe tegenvaller voor de bouw van de zeesluis. Door een verkeerd ontwerp van de deurkassen zijn de bouwers met een reeks tegenvallers geconfronteerd. Bij elkaar leden BAM en VolkerWessels inmiddels ruim 200 miljoen euro verlies op het project.

Volgens woordvoerders van beide bedrijven is er geen enkel risico dat het geschil leidt tot verdere vertraging bij de bouw van de zeesluis. De sluis moet begin 2022 worden opgeleverd, terwijl dat ooit voor dit najaar stond gepland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement