Kotug Smit is een van de grootste slepers van Europa en is met een vloot van zeventig schepen actief in twaalf havens in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Boluda is als sleper vooral actief in Zuid-Europa en is marktleider in Spanje en Frankrijk. Samen vormen de twee het grootste bedrijf op het gebied van havensleepdiensten in Europa.

Rotterdam

Met de verkoop komt de Rotterdamse sleepmarkt volledig in buitenlandse handen. Kotug Smit is marktleider in Europa’s grootste haven, met Maersk-dochter Svitzer en het Duitse Fairplay als kleinere spelers. Kotug Smit is verder een belangrijke speler in onder meer Antwerpen, Hamburg en Bremen. Volgens Boskalis vullen Kotug Smit en Boluda elkaar goed aan.

Volgens de overeenkomst bedraagt de ondernemingswaarde van Kotug Smit Towage 300 miljoen euro. Boskalis verwacht voor zijn 50% belang in de joint venture circa negentig miljoen contant te ontvangen.

Saam Smit

De aannemingsgroep maakte nog maar drie weken geleden bekend zich ook terug te trekken uit de joint venture Saam Smit voor de Amerikaanse markt. Boskalis heeft zijn belang van 49% voor 201 miljoen dollar verkocht aan zijn Chileense partner Saam. Daarbij gaat het om havensleepdiensten met ruim honderd sleepboten in dertig havens in Brazilië, Canada, Mexico en Panama inclusief het Panamakanaal.

Boskalis noemde toen, in bedekte termen, de zware druk op de tarieven als reden voor de verkoop. Dat speelt op de Europese markt eveneens een belangrijke rol. Een voorbeeld daarvan is het vertrek van Maersk als klant in de Europese havens, die decennialang de grootste opdrachtgever was.

De Deense rederij zegde het contract voor Rotterdam en de Duitse havens abrupt op, volgens Kotug Smit omdat ze de eigen sleepvaart-dochter Svitzer wil bevoordelen. KST heeft Maersk voor de rechter gedaagd en wil een vergoeding voor de gederfde inkomsten. In een zaak die vorige maand in Rotterdam diende, stelde het sleepbedrijf door het plotselinge vertrek van Maersk in een klap 7,5 miljoen euro omzet op jaarbasis te zijn kwijtgeraakt.

Aziatische markt

Boskalis heeft verder nog een joint venture met het Singaporese Keppel voor de Aziatische markt. Die beschikt over een vloot van ruim zeventig schepen, waarvan 24 havenslepers in Singapore. Daarnaast levert Keppel Smit Towage veel diensten aan de olie-industrie in onder meer Maleisië, Indonesië, Brunei, China en Vietnam aan klanten als Shell, Chevron, McDermott en Exxon Mobil.

De Boluda-groep is in handen van de Spaanse reder Vicente Boluda. Hij vervult tal van functies in het Spaanse openbare leven en is ook korte tijd voorzitter geweest van Real Madrid. Boluda houdt zich behalve met sleepvaart, onder meer bezig met containervaart en -overslag, scheepsbunkering en expeditie. De totale vloot omvat zo’n 250 schepen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement