Trump verscherpt ban Iraanse olie, ‘goed nieuws voor tankers’

Sancties

De regering-Trump verscherpt de ban op Iraanse olie. Vrijstellingen van sancties tegen kopers van Iraanse olie uit onder meer China, India, Japan, Zuid-Korea en Turkije worden niet verlengd.

Dat betekent dat ze Amerikaanse sancties kunnen verwachten als ze na 1 mei nog Iraanse olie kopen. Volgens een verklaring van het Witte Huis is het besluit bedoeld om de Iraanse olie-export terug te brengen tot nul, waardoor het regime zijn belangrijkste bron van inkomsten wordt ontzegd. Iran verdient jaarlijks naar schatting vijftig miljard dollar met de export van olie, goed voor ongeveer 40% van de overheidsinkomsten.

China

China, een van de grootste afnemers van Iraanse olie, heeft de aankondiging van de Amerikaanse regering scherp veroordeeld. ‘China is sterk gekant tegen de unilaterale sancties die door de VS worden opgelegd’, zegt woordvoerster Geng Shuang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij voegt eraan toe dat China vastbesloten is om de legitieme rechten en belangen van zijn ondernemingen te beschermen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, verwacht niet dat het verscherpen van de ban tot tekorten leidt. ‘We hebben uitvoerige en productieve gesprekken gevoerd met Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en andere grote producenten om te zorgen voor voldoende aanbod. Dit, in aanvulling op de toenemende productie in de VS, onderstreept ons vertrouwen dat de energiemarkten afdoende zullen blijven leveren’, aldus Pompeo.

Tankermarkt

Scheepsmakelaar Clarksons noemt het Amerikaanse besluit goed nieuws voor de tankermarkt omdat Iran een deel van zijn tankers noodgedwongen stil zal moeten leggen. Het prijsopdrijvend effect daarvan zal waarschijnlijk overigens beperkt zijn. Clarksons verwacht dat het om zo’n 25 grote olietankers (vlcc’s) gaat, die ongeveer anderhalf procent van het draagvermogen van de mondiale vloot vertegenwoordigen.

De olieprijs schoot zo’n twee dollar omhoog in reactie op de Amerikaanse aankondiging. De prijs van een vat Noordzee-olie leek op weg naar de grens van 75 dollar, maar viel woensdagochtend iets terug tot rond de 73,50 dollar. Begin januari kostte een vat Brent nog rond de 54 dollar.

Trump verscherpt ban Iraanse olie, ‘goed nieuws voor tankers’ | NT

Trump verscherpt ban Iraanse olie, ‘goed nieuws voor tankers’

Sancties

De regering-Trump verscherpt de ban op Iraanse olie. Vrijstellingen van sancties tegen kopers van Iraanse olie uit onder meer China, India, Japan, Zuid-Korea en Turkije worden niet verlengd.

Dat betekent dat ze Amerikaanse sancties kunnen verwachten als ze na 1 mei nog Iraanse olie kopen. Volgens een verklaring van het Witte Huis is het besluit bedoeld om de Iraanse olie-export terug te brengen tot nul, waardoor het regime zijn belangrijkste bron van inkomsten wordt ontzegd. Iran verdient jaarlijks naar schatting vijftig miljard dollar met de export van olie, goed voor ongeveer 40% van de overheidsinkomsten.

China

China, een van de grootste afnemers van Iraanse olie, heeft de aankondiging van de Amerikaanse regering scherp veroordeeld. ‘China is sterk gekant tegen de unilaterale sancties die door de VS worden opgelegd’, zegt woordvoerster Geng Shuang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij voegt eraan toe dat China vastbesloten is om de legitieme rechten en belangen van zijn ondernemingen te beschermen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, verwacht niet dat het verscherpen van de ban tot tekorten leidt. ‘We hebben uitvoerige en productieve gesprekken gevoerd met Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en andere grote producenten om te zorgen voor voldoende aanbod. Dit, in aanvulling op de toenemende productie in de VS, onderstreept ons vertrouwen dat de energiemarkten afdoende zullen blijven leveren’, aldus Pompeo.

Tankermarkt

Scheepsmakelaar Clarksons noemt het Amerikaanse besluit goed nieuws voor de tankermarkt omdat Iran een deel van zijn tankers noodgedwongen stil zal moeten leggen. Het prijsopdrijvend effect daarvan zal waarschijnlijk overigens beperkt zijn. Clarksons verwacht dat het om zo’n 25 grote olietankers (vlcc’s) gaat, die ongeveer anderhalf procent van het draagvermogen van de mondiale vloot vertegenwoordigen.

De olieprijs schoot zo’n twee dollar omhoog in reactie op de Amerikaanse aankondiging. De prijs van een vat Noordzee-olie leek op weg naar de grens van 75 dollar, maar viel woensdagochtend iets terug tot rond de 73,50 dollar. Begin januari kostte een vat Brent nog rond de 54 dollar.