De bond van scheepsverzekeraars wijst verder op recente branden op de schepen ‘Sincerity Ace’, ‘Yantian Express’, ‘APL Vancouver’, ‘ER Kobe’ and ‘Grimaldi Grande America’.

Over het algemeen ging in 2018 juist minder vracht verloren door scheepsongelukken dan in 2017 en complimenteert de IUMI de scheepvaartsector voor de inspanningen die zijn geleverd om het scheepvaartverkeer veiliger te maken.

Verkeerd verpakken

De IUMI zegt niet te willen speculeren over de redenen dat het met de brandveiligheid wél regelmatig fout gaat, maar noemt vervolgens toch enkele ‘waarschijnlijke factoren’ op basis van incidenten uit het verleden, namelijk het opgeven van onjuiste informatie over lading en het verkeerd verpakken, labelen, laden en vervoeren van risicovolle lading.

De verzekeraars zien voor zichzelf dit jaar het risico toenemen van ‘grote, complexere en dure claims’.