Het schip werd zondagmiddag vanaf een rubberboot geënterd door een bende gewapende piraten. De Boskalis-bemanning wist zich ongedeerd terug te trekken in de ‘citadel’, een zwaar beveiligde ruimte aan boord die met het oog op dit soort situaties is uitgerust met verschillende communicatiemiddelen en met noodrantsoen.

Veel schoten

Nadat de lokale autoriteiten en de Navo-missie MDAT-GoG (Maritime Domain Awareness for Trade – Gulf of Guinea) waren gealarmeerd, zijn er twee helikopters en een marineschip op de ‘Blue Marlin’ afgestuurd.

In de tussentijd gingen de piraten aan boord te keer, waarbij veelvuldig werd geschoten en vernielingen op de brug werden aangericht, waardoor het schip onbestuurbaar werd.

Maandagochtend bij daglicht is de ‘Blue Marlin’ door de marine van Equatoriaal Guinee en Spanje geënterd en uitgekamd. Daarbij zijn geen piraten aangetroffen en is de bemanning bevrijd uit de citadel. Ze verkeren volgens Boskalis in goede gezondheid.

Complimenten

Boskalis-topman Peter Berdowski spreekt in de persverklaring zijn complimenten uit voor ‘het uiterst professionele en adequate optreden van de bemanning in deze levensgevaarlijke situatie’.

Daarnaast is volgens hem aan het doortastende optreden van de marines van Equatoriaal Guinee en Spanje en de hulp van de NAVO-missie te danken dat de kaping snel is beëindigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement