Onbemand vrachtschip bezorgt oesters en bier

Innovatie

Het Britse bedrijf Sea-Kit heeft afgelopen week een onbemand vrachtschip heen en weer laten varen tussen Engeland en België. Op de heenroute werden Britse oesters afgeleverd in Oostende. Op de terugweg werd een lading Belgisch bier naar Engeland verscheept.

De Britten spreken van het allereerste onbemande vrachtschip ter wereld dat een zee heeft weten te trotseren. Het kleine Sea-Kit-vaartuig, dat zelf in een zeecontainer past, is uitgerust met camera’s, radarapparatuur en andere technologische snufjes waardoor het ding met behulp van een afstandsbediening vanaf land kan worden bestuurd. Het kan in theorie 2,5 ton vracht vervoeren, al waren de oesters en het bier die het spits afbeten een stuk lichter.

De ontwerpers van de Sea-Kit hebben hoge verwachtingen van onbemand vrachtvervoer en voelen zich gesterkt door de geslaagde testvaart naar Oostende. Ze verwachten dat in de toekomst aanzienlijk grotere afstandbestuurbare schepen zullen worden gebouwd die wat hen betreft een serieuze rol moeten gaan spelen in de logistiek.

Onbemand vrachtschip bezorgt oesters en bier | NT

Onbemand vrachtschip bezorgt oesters en bier

Innovatie

Het Britse bedrijf Sea-Kit heeft afgelopen week een onbemand vrachtschip heen en weer laten varen tussen Engeland en België. Op de heenroute werden Britse oesters afgeleverd in Oostende. Op de terugweg werd een lading Belgisch bier naar Engeland verscheept.

De Britten spreken van het allereerste onbemande vrachtschip ter wereld dat een zee heeft weten te trotseren. Het kleine Sea-Kit-vaartuig, dat zelf in een zeecontainer past, is uitgerust met camera’s, radarapparatuur en andere technologische snufjes waardoor het ding met behulp van een afstandsbediening vanaf land kan worden bestuurd. Het kan in theorie 2,5 ton vracht vervoeren, al waren de oesters en het bier die het spits afbeten een stuk lichter.

De ontwerpers van de Sea-Kit hebben hoge verwachtingen van onbemand vrachtvervoer en voelen zich gesterkt door de geslaagde testvaart naar Oostende. Ze verwachten dat in de toekomst aanzienlijk grotere afstandbestuurbare schepen zullen worden gebouwd die wat hen betreft een serieuze rol moeten gaan spelen in de logistiek.