Samkeppniseftirlitið, zoals de IJslandse mededingingsautoriteit heet, zette onlangs het licht om groen voor het IJslandse bedrijf Eimskip en het Groenlandse bedrijf RAL om gezamenlijk enkele containerlijndiensten te exploiteren.

Vessel sharing agreement

Eimskip en RAL hebben hiervoor in totaal drie schepen in aanbouw die in het najaar worden opgeleverd, waarna ze in december hun samenwerking kunnen beginnen. Door het vessel sharing agreement kan ook RAL straks afvaarten gaan bieden tussen IJsland en Europa.

Het protest van Samskip is pikant omdat het bedrijf zelf al jarenlang onder het vergrootglas ligt bij de IJslandse mededingingsautoriteit op verdenking van te nauwe relaties met Eimskip. Die heeft de klacht in de RAL-kwestie ongegrond genoemd en zegt de voorbereidingen voor de samenwerking gewoon door te zetten. De mededingingsautoriteit moet binnen enkele weken uitspraak doen.