Zowel de Nederlandse als de wereldwijde economie heeft al flink wat jaren ‘zomer’ achter de rug. Maar als u deze krant goed leest, lijkt het tij enigszins te gaan keren. Diverse bedrijven draaien nog altijd goed, maar hebben te maken met dalende conjunctuurcijfers vanwege de afkoelende wereldeconomie. En wat de sector zeker goed in de gaten dient te houden, is de politieke spanning die veroorzaakt wordt door de ruzie die is ontstaan nadat Iran een Britse olietanker in beslag nam in de Straat van Hormuz.

Niet alleen is dat gebied een belangrijke handelsroute voor de internationale scheepvaart, de regio is al vaak het epicentrum van olie-gerelateerde conflicten geweest. Iedere dag dat het conflict verergert, stijgt de olieprijs. En de resultaten van zowel de scheepvaart- als de luchtvrachtsector wordt voor een belangrijk deel bepaald door die olieprijs. De eerste oorlogstoeslagen zijn al ingevoerd, het is wachten op de eerste rederij die voor verladers opnieuw een noodtoeslag invoert om de gestegen brandstofprijzen te compenseren.

Verder is de dreiging van een nieuwe handelsoorlog nog altijd levensgroot. ‘Als de Amerikanen hun plan doorzetten om extra invoertarieven op Europese auto’s te heffen, zal de EU direct terugslaan met extra invoertarieven op 35 miljard euro aan Amerikaanse producten. Volgens Eurocommissaris Cecilia Malmström ligt de lijst met tegenmaatregelen in principe al klaar’, zo meldden diverse media deze week. Het vuurtje wordt dus nog altijd flink opgestookt. De logistieke sector zal bij een eventuele escalatie een van de eerste klappen opvangen.

De verkiezing van Boris Johnson zal er bovendien niet voor zorgen dat de internationale politieke spanning vermindert. Integendeel. Met figuren als Johnson en Trump aan het roer lijkt vooral het recht van de sterkste nog zwaarder te gaan tellen. En met een dreigend vertrek van de Britten, is de internationale economische slagkracht van de EU er niet beter op geworden. Zeker in geval van een no-deal Brexit.

Valt er dan niets positief te melden? Jazeker, voorlopig kunnen we nog wel even van de prachtige zomer genieten. Maar het kan geen kwaad om iemand op de uitkijktoren te zetten, net zoals de Noorderlingen in Game of Thrones. Want zij zijn niet gek: als de winter komt, moet je er klaar voor zijn.