Volgens de Oekraïense geheime dienst is de naam van het in beslag genomen schip veranderd. Het heette ten tijde van het incident ‘Neyma’, maar vaart nu onder de naam ‘Nika Spirit’. Nadat dit werd ontdekt, legden de autoriteiten het schip vast.

Moskou had Oekraïne gewaarschuwd na de inbeslagname van de tanker. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het niet zonder gevolgen zou blijven als Russische opvarenden worden ‘gegijzeld’. De ambassade van Rusland in Kiev zegt dat de bemanningsleden inmiddels zijn vrijgelaten.

Eerder incident

De Russische marine hield op 25 november de Oekraïense zeelieden aan en enterde hun schepen toen zij door de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov wilden varen. Dat gebeurde nadat eerst het vuur op hen was geopend. Moskou beschuldigt de Oekraïners ervan illegaal Russische wateren te zijn binnengevaren, wat Kiev ontkent. In totaal werden toen 24 zeelieden meegenomen en naar Moskou gebracht.

Bron foto: Vesseltracker