Het benodigde budget maakt deel uit van de 2,1 miljard pond, die de regering extra uittrekt om de gevolgen op te vangen van het vertrek uit de Europese Unie zonder overeenkomst met Brussel. Een eerder regeringsprogramma om veerboten in te huren en achter de hand te houden voor het geval de Britse havens zouden vastlopen, liep een paar maanden geleden op een fiasco uit en kostte de schatkist zo’n tachtig miljoen pond zonder dat het iets opleverde.

De Britse scheepvaartkrant Lloyd’s List benadrukt dat er nu opnieuw geld van de belastingbetaler op tafel ligt. Volgens de krant kunnen ferry operators online aanbieden op de ‘opnieuw uit te geven contracten’. Dat systeem leidde er de vorige keer onder meer toe dat een nieuw bedrijfje zonder schepen en met van een pizzakoerier gekopieerde algemene voorwaarden met een lucratief contract aan de haal ging.

Douane

Het pakket noodmaatregelen omvat verder onder meer uitbreiding van de douane en grensbewaking, inclusief het inhuren van 500 extra krachten. In totaal wordt daarvoor 344 miljoen pond uitgetrokken. Whitehall heeft ook maatregelen op het logistieke vlak aangekondigd om ervoor te zorgen dat de Britse havens niet vastlopen, maar het is nog onduidelijk welke dat zijn en hoe groot dat budget is.

De kosten voor het inhuren van schepen zouden gedekt worden uit het ‘medicijnenbudget’ van 434 miljoen. Daarmee willen de Britten voorraden van cruciale medicijnen aanleggen, voor het geval de aanvoer stilvalt. De Freight Transport Association, waarbij zowel vervoerders als verladers zijn aangesloten, heeft overigens geen goed woord over voor de plannen en spreekt van ‘een natte voetzoeker’.